Huste.tv - 22.06.2017 22:36

Sokolíci naložili Švédom trojku. Na postup si musia počkať

Huste Autor: Huste | Zdroj: sita, huste.tv

Slovenskí futbaloví reprezentanti do 21 rokov naďalej sú v hre o postup do semifinále na ME tejto vekovej kategórie v Poľsku. Zverenci Pavla Hapala vo svojom záverečnom treťom vystúpení v základnej A-skupine vo štvrtok v Lubline zvíťazili gólmi Martina Chriena, Jaroslava Mihalíka a Ľubomíra Šatku 3:0 nad Švédmi. Slováci s dvoma víťazstvami a šiestimi bodmi obsadili 2. priečku za sedembodovými Angličanmi, ktorí v súbežne hranom stretnutí v Kielcoch zdolali domácich Poliakov 3:0.

Slováci budú čakať na konečné poradie tímov z druhých miest, teda na zostávajúci vývoj v B a C-skupine. Ak Slováci preniknú do semifinále ako najlepší tím z druhých priečok, v boji o finále si v utorok 27. 6. o 21.00 h v Krakove zmerajú sily so Španielmi, istými víťazmi B-skupiny.

ME 2017 futbalistov do 21 rokov - A-skupina - štvrtok:
LUBLIN
Slovensko - Švédsko 3:0 (2:0)
Góly: 5. Chrien, 22. Mihalík, 73. Šatka, ŽK: 56. Mrabti, 86. Wahlqvist (obaja Švédsko), rozhodovali: Gil Manzano - Nevado Rodríguez, Barbero Sevilla (všetci Šp.), 11 203 divákov

Slovensko: A. Chovan - Šatka, Niňaj, Škriniar, Mazáň - Lobotka - A. Rusnák, Bero (86. Bénes), Chrien, Mihalík (90.+ Haraslín) - Zreľák (70. Šafranko)
Švédsko: Cajtoft - Wahlqvist, Une Larsson, Brorsson, Binaku - Mrabti, Hallberg (46. Tankovič), K. Olsson (72. Asoro), Fransson - Strandberg, Cibicki (46. Eliasson)

Tréner Pavel Hapal pred záverečným vystúpením SR v základnej skupine pristúpil k jednej zmene v zostave, Šatka na pozícii pravého obrancu nahradil Valjenta. Slováci v úvodnej štyridsaťpäťminútovke absolútne dominovali a v 5. min otvorili skóre. Mazáňov center našiel Chrienovu hlavu a stredopoliar Plzne svojím druhým gólom na šampionáte rozjasal slovenských fanúšikov. O päť minút brankár Cajtoft včasnou reakciou zachránil svoj tím pred hlavičkovým zakončením Zreľáka. Neskôr to skúšali Mihalík, Bero aj Rusnák, ich pokusy zablokovala švédska defenzíva. Čo nevyšlo tejto trojici, to sa podarilo Mihalíkovi v 22. min: Slováci podnikli protiútok, prvú strelu za gólmanov chrbát nedostali, ujal sa až Mihalíkov razantný pokus zvnútra šestnástky - 2:0. Po polhodine hry vystrašil priaznivcov SR aj trénera Hapala Škriniar bolestivou grimasou, po krátkom ošetrení však v zápase pokračoval. Jedinú príležitosť Švédov mal v 33. min Cibicki, Chovan jeho nie príliš razantnú strelu zvnútra šestnástky vyrazil. V závere prvého polčasu to dvakrát skúšal Bero, najmä jeho hlavičke nechýbalo veľa.

V 53. min mali Švédi šťastie, zblokovaný center tesne minul pravú žrď ich bránky. Po hodine hry si v ofenzíve aktívnejší Švédi pýtali pokutový kop mysliac si, že Škriniar zasiahol loptu rukou; rozhodca ich prosbu nevyslyšal. Dvadsať minút pred koncom odišiel z ihriska kapitán Zreľák, nahradil ho Šafranko a pásku prevzal Škriniar. Švédske ofenzívne snahy stroskotávali na pevnej slovenskej obrane. Naopak, zahrmelo na druhej strane - Šatka si pred šestnástkou narazil loptu s Berom a krížnou strelou rozvlnil sieť - 3:0. Skóre mohol vzápätí prikrášliť Mihalík, no volej mu nesadol. Následne Slovákov podržal brankár Chovan, zachránil ich pri gólovom pokuse striedajúceho Asora. O dve minúty neskôr Chovan zle odkopol loptu a poslal do úniku Strandberga, chybu však napravil a súperov nájazd zneškodnil. V závere sa zápas v pokojnom tempe dohrával, v nadstavenom čase mohol udrieť Šafranko, no pred švédskou bránkou mu chýbal krok.