Huste.tv - 18.07.2017 17:30

Rozhodla až cieľová fotografia. Matthews víťazom 16.etapy

Huste Autor: Huste | Zdroj: sita, youtube

Technický záver pre Matthewsa, Froome zostal v žltom
16. etapa na 104. ročníku Tour de France

ROMANS-SUR-ISÉRE 18. júla (SITA) - Austrálčan Michael Matthews z tímu Sunweb sa stal víťazom 16. etapy Tour de France so štartom v Le Puy en Velay a cieľom v Romans sur Isére (165 km). Utorková etapa mala v prvej polovici zvlnený charakter, ale technický záver na rovine patril šprintérom, nie však tým tradičným. Druhý skončil Nór Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) a tretí Nemec John Degenkolb (Trek Segafredo). Víťazný Matthews si pripísal druhý etapový triumf na tohtoročnej TdF, predtým zvíťazil v sobotňajšej 14. etape v klasikárskom dojazde v Rodez. Zároveň významne znížil náskok Nemca Marcela Kittela na čele bodovacej súťaže.

V žltom tričku jazdiaci Brit Christopher Froome z tímu Sky si podľa predpokladov udržal náskok 18 sekúnd pred Talianom Fabiom Aruom (Astana) či 23 sekúnd pred Francúzom Romainom Bardetom /AG2R La Mondiale).

Po dni voľna sa na štart 16. etapy postavilo 174 jazdcov, chýbal medzi nimi Belgičan Philippe Gilbert (Quick-Step Floors. Sedemdesiateho deviateho muža priebežného poradia stopli črevné problémy. Prakticky hneď od štartu v Le Puy en Velay (615 m) sa začalo stúpať až na métu 20,5 km, kde bol vo výške 1204 m situovaný vrchol "trojky" Côte de Boussoulet (dĺžka 4,5 km, priemer 6,3%). Vpredu už bola 5-členná skupina, na vrchole bol prvý Belgičan Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) pred Francúzom Sylvainom Chavanelom (Direct Energie). Tridsaťosemročný veterán Chavanel, jazdiaci na svojej 17. TdF, sa po 40 km ocitol v sólúniku, ale dlho to netrvalo. V pelotóne sa utvorilo niekoľko skupín a približne 100 km pred cieľom vzdal preteky Novozélanďan George Bennett (LottoNL-Jumbo), 12. v priebežnej klasifikácii.

Na 65. km pelotón dosiahol najvyšší bod etapy Col du Rouvey vo výške 1250 m (2,8 km, 5,6%), prémiu IV. kategórie ovládol a 1 bod získal v bodkovanom tričku lídra vrchárskej súťaže jazdiaci Francúz Warren Barguil (Sunweb). Potom nasledoval dlhý zjazd, v ktorom sa cyklisti lúčili s Centrálnym masívom a zamierili do regiónu Rhône-Alpes. Vpredu sa utvorila veľká hlavná skupina s vyše 100 jazdcami, v ktorej však chýbal "zelený muž" Marcel Kittel, 50 km pred cieľom mal 4-minútové manko. Rýchlostná prémia prišla na rad po 121,5 km v Chantemerle Les Blés. Podľa predpokladov dianie zrežíroval tím Sunweb na čele s Michaelom Matthewsom, ktorý vďaka zisku 20 bodov stiahol manko na Kittela na 59 bodov. Líder bodovacej súťaže prešiel prémiou o takmer 6 minút neskôr a bolo jasné, že do boja o etapový triumf tentoraz nezasiahne.

V záverečných 40 km v otvorenej krajine cyklistom znepríjemňoval život bočný vietor a všetko sa schyľovalo k hromadnému dojazdu. Vietor roztrhal čelnú skupinu, ale najväčší favoriti pre celkové poradie v nej zostali s výnimkou Daniela Martina (Quick-Step Floors). D. Martin, ale aj šprintéri André Greipel (Lotto Soudal) či Alexander Kristoff (Kaťuša Alpecin) zostali v druhej skupine s mankom 20 sekúnd 10 km pred cieľom. Vpredu zostalo 32 cyklistov, ktorí si to rozdali v technickom závere na rovine o víťazstvo. Dva kilometre pred cieľom vyrazil dopredu Talian Daniele Bennati (Movistar) a vypracoval si 50-metrový náskok, ale nestačilo to. V technickom závere s viacerými zákrutami si najlepšie rozložil sily Michael Matthews a tešil sa z druhého etapového triumfu na TdF 2017.