Huste.tv - 19.07.2017 17:35

Slovinec Roglič po sóle víťazom prvej supernáročnej alpskej etapy

Huste Autor: Huste | Zdroj: sita, youtube

Supernáročnú prvú z dvoch alpských etáp na cyklistickej Tour de France 2017 z La Mure do Serre-Chevalier (183 km) vyhral Slovinec Primož Roglič. Vrchár tímu LottoNL-Jumbo zaútočil šesť kilometrov pod vrcholom stúpania na Col du Galibier a zostávajúcich 34 km až do cieľa v Serre-Chevalier strávil v úspešnom sóloúniku. Dvadsaťsedemročný Roglič sa stal prvým Slovincom v histórii s víťaznou etapou na Tour de France.

Z päťčlennej skupiny favoritov, ktorá prišla do cieľa 17. etapy s odstupom 1:13 min za víťazným Rogličom, mal v špurte najviac síl Kolumbijčan Rigoberto Urán (Cannondale Drapac) pred Britom Christopherom Froomom (Sky) a Francúzom Romainom Bardetom (AG2R La Mondiale). Doteraz druhý muž celkovej priebežnej klasifikácie Talian Fabio Aru na desiatom mieste zaostal o 1:44 min a čaká ho prepad. Celkovo Froome vedie s náskokom 27 sekúnd pred Uránom aj Bardetom, ktorý majú navlas rovnaký čas.

Turistami vyhľadávaný horský priesmyk v Alpách Col du Galibier bol s 2642 m najvyšším bodom 104. ročníka TdF a cyklisti ho dosiahli po 17,7 km dlhom stúpaní špeciálnej kategórie, v programe TdF sa objavil po šiestich rokoch. Ani Galibier však nedokázal výraznejšie roztrhať favoritov na celkové víťazstvo (s výnimkou Arua) a aj po jeho absolvovaní zostal v žltom drese britský obhajca Christopher Froome.

Od začiatku prvej alpskej etapy sa diali veci. Po 20 km spadli nositelia vzácnych dresov - bodkovaného vrchárskeho Francúz Warren Barguil a zeleného bodovacieho Nemec Marcel Kittel. Obaja vysadli späť na bicykel a doráňaní pokračovali. Nasledujúcich takmer 50 km režíroval najmä Michael Matthews (Sumweb). Víťaz utorkovej etapy neúnavne opäť vyrazil do úniku, v ktorom bolo spočiatku aj ďalších 32 cyklistov. Neskôr sa vzdiali práve Matthews a spolu s ním tradičný člen únikov Belgičan Thomas De Gendt (Lotto Soudal). Matthews sa ocitol ako prvý na vrchole prémie II. kategórie Col d´Ornon (1371 m), ktorému predchádzalo 5,1 km dlhé stúpanie s priemerom 6,7%. Po zjazde z neho v Allemonte na 47,5 km príšla na rad rýchlostná prémia a aj tam bol podľa predpokladov najrýchlejší Matthews. Ziskom 20 bodov stiahol náskok Kittela v súťaži o zelený dres už len na 9 bodov. Na prémii bol náskok Matthewsa a De Gendta 1:10 min pred zostávajúcimi 31 jazdcami v úniku, pelotón s favoritmi na celkové poradie zaostával 5:15 min.

Potom sa začal 24 km dlhý presun na Col de la Croix de Fer do výšky 2 067 m. Toto siahodlhé stúpanie, kde v roku 2008 ako nováčik na TdF zažiaril Peter Velits, malo priemer 5,2% a maximum 11%. Matthews sa ešte dlho držal vpredu, ale 3 km pod vrcholom "zvesil" nohy a šetril sily na ďalšie etapy. Víťazom prémie špeciálnej kategórie sa stal a 20 bodov do vrchárskej súťaže získal De Gendt: To už bol vpredu aj Dani Navarro (Cofidis) a skupina prenasledovateľov zaostávala len o 20 sekúnd. Jej súčasťou už bol aj Alberto Contador (Trek Segafredo), ktorý sa rozhodol útočiť v tejto etape. Čelná skupina sa po dostihnutí De Gendta a Navarra ustálila na 24 mužoch, 70 km pred cieľom mali náskok 3:15 min pred skupinou so žltým Christopherom Froomom a ďalšími favoritmi. V tej chvíli bol už mimo pretekov Kittel, ktorý odstúpil na následky zranení po páde, a zelený dres virtuálne ponúkol Matthewsovi.

Nasledoval zjazd do Saint Jean de Maurienne (625 m) a ďalší ostrý výšľap, tentoraz 11,9 km s priemerom 7,1% na Col du Télégraphe (1 566 m). Jeho vrchol cyklisti dosiahli na 132,5 km a 10 bodov tam vzal Slovinec Primož Roglič (LottoNL-Jumbo). Po krátkom výdychu a ani nie 5 km klesaní do Valloire (1434) cyklisti opäť zdvihli hlavy a začali stúpať v ústrety najvyššiemu bodu TdF 2017 - Col du Galibier do výšky 2642 m. Vpredu sa sformovala päťčlenná skupina v zložení Roglič, Contador, Serge Pauwels (Dimension Data), Darwin Atapuma (UAE Emirates), Mathias Frank (AG2R-La Mondiale), neskôr sa pridal aj Navarro. Stúpanie dlhé 17,7 km s priemerom 6,9% a maximom 10% tesne pod vrcholom vyžmýkalo z cyklistov všetky sily. Šesť kilometrov pod vrcholom Galibieru sa všetkým vzdialil Roglič a ziskal prestížne ocenenie Henriho Desgrangea pre cyklistu, ktorý dosiahol ako prvý najvyšší bod pretekov. V skupine favoritov sa pokúšal viackrát nastúpiť Francúz Bardet, ale Froome jeho útoky zlikvidoval. Problémy mal Aru. Na vrchole Galibieru bol prvý, 20 bodov do vrchárskej súťaže a špeciálnu prémiu 5000 eur získal Roglič. V jednej zo stíhacích skupín sa zoradili za sebou favoriti Froome, Urán a Bardet a s nimi líder vrchárov Barguil. Roglič mal pred záverečným 28 km dlhým zjazdom do cieľa náskok jeden a pol minúty a ten si takmr celý bez problémov udržal do cieľa. Až 1:13 min za Rogličom finišovala skupina favoritov, v ktorej nechýbal líder celkového poradia Froome.