Huste.tv - 20.07.2017 08:58

Teraz alebo nikdy! Col d´Izoard - posledná šanca pre vrchárov

Huste Autor: Huste | Zdroj: sita

Teraz alebo už nikdy! Môžu si povedať najlepší vrchári pomýšľajúci ma zisk žltého trička a aj celkové víťazstvo pred 18. etapou na 104. ročníku cyklistickej Tour de France. Stosedemdesiatdeväť a pol kilometra z Brianconu na vrchol Col d´Izoard bude druhým a posledným alpským testom odolnosti v kopcoch a pred časovkou v Marseille zároveň poslednou šancou pobiť sa o celkový triumf.

Mýtický priesmyk Col d´Izoard je kráľovstvom zvetraných skál a týči sa do výšky 2360 m. Na trase TdF sa objavil prvýkrát v roku 1922 a odvtedy dovedna 34-krát. Edícia 2017 však ponúka novinku, prvýkrát bude na ňom vrcholiť niektorá z etáp. Horskú prémiu na Izoarde 3-krát v minulosti vyhral Francúz Louison Bobet, 2-krát sa tam tešili Taliani Fausto Coppi či Gino Bartali, raz slávny Belgičan Eddy Merckx a zatiaľ naposledy v roku 2014 Španiel Joaquím Rodríguez. Teraz tam bude Christopher Froome brániť žltý dres lídra pretekov na ceste za svojím štvrtým celkovým triumfom za ostatných päť rokov. Jeho najväčší vyzývatelia Francúz Romain Bardet a Kolumbijčan Rigoberto Urán (obaja s odstupom 27 sekúnd) vedia, že v 14,1 km dlhom cieľovom stúpaní s priemerom 7,3%, ale maximom 14% budú musieť útočiť.

"Zostávam verný svojej filozofii útočiť a snažiť sa, aby sa stále niečo dialo," tvrdil v cieli 17. etapy Romain Bardet. "Izoard je akýmsi ekvivalentom Mont Ventoux na tejto Tour de France. Je to posledné veľmi ťažké stúpanie. Záležať bude na tom, kto bude mať aké nohy. Ak sa budem cítiť dobre, pôjdem do toho. Nemám obavy," vravel pred 18. etapou Christopher Froome. Na adresu Urána na webe Cyclingnews doplnil: "Ak zostanú naše rozostupy rovnaké aj po Izoarde, práve Rigoberto bude v časovke mojím najväčším vyzývateľom."

Ešte kým sa cyklisti začnú šplhať na Izoard, čakajú ich dve o čosi menej náročné horské previerky na trase 18. etapy. Prvou bude prémia III. kat. Côte des Demoiselles Coiffées (1024 m) na 60. km (dĺžka 3,9 km, priemer 5,2%) a druhou "jednotková" Col de Vars na 129,5 km, keď sa po 9,3 km dlhom výjazde s priemerom 7,5% dostanú do výšky 2109 m. Rýchlostná prémia príde na rad po 91,5 km v Les Thuiles.

Štvrtková etapa má začiatok o 12.55 h, víťaz v cieli sa očakáva najskôr približne po 17.19 h.