Huste.tv - 20.07.2017 17:48

Druhý alpský test. Barguil hrdinom Francúzov na Col d´Izoard

Huste Autor: Huste | Zdroj: sita, youtube

Náročná 18. etapa 104. ročníka cyklistickej Tour de France v Alpách s horským dojazdom na Col d´Izoard vo výške 2360 m sa skončila triumfom Francúza Warrena Barguila. Stosedemdesiatdeväť a pol kilometra z Brianconu na vrchol Col d´Izoard cyklista tímu Sunweb zvládol za 4:40:33 h. S odstupom 20 sekúnd prišiel do cieľa na druhom mieste Kolumbijčan Darwin Atapuma (UAE Emirates) a tesne za ním na tretej priečke ďalší francúzsky cyklista Romain Bardet (AG2R La Mondiale). Štvrtý bol s rovnakým mankom 20 sekúnd líder celkovej priebežnej klasifikácie Brit Christopher Froome (Sky) a hneď za ním piaty Kolumbijčan Rigoberto Urán (Cannondale Drapac).

Druhý a posledný alpský test odolnosti v kopcoch bol pred individuálnou časovkou v Marseille zároveň poslednou šancou v horách pobiť sa o celkový triumf. Brit Christopher Froome ubránil žltý dres lídra pretekov a opäť sa priblížil k štvrtému celkovému triumfu za ostatných päť rokov. Pred záverečnými tromi etapami má na čele náskok 23 sekúnd pred Bardetom a 29 sekúnd pred Uránom.

Mýtický priesmyk Col d´Izoard so zvetranými skalami pripomínajúci mesačnú krajinu sa na trase TdF objavil prvýkrát v roku 1922 a odvtedy dovedna 34-krát. Edícia 2017 ponúkla novinku, prvýkrát na ňom vrcholila niektorá z etáp. Bol to tretí a posledný horský dojazd do kopca na TdF 2017 a zároveň tretí najvyšší v histórii Tdf: Vyššie ako na Izoarde sa v minulosti etapa končila iba na Galibieri (2645 m v roku 2011) a Granone (2413 m v roku 1986).

Až 54 cyklistov sa objavilo v úniku dňa a po 33 km si vypracovali náskok 4 minúty pred hlavným poľom, o ďalších 17 km to bolo už 5 minút. Problémy pre favoritov na celkové poradie z tejto početnej skupiny nehrozili, najvyššie spomedzi utečencov v celkovej priebežnej klasifikácii pred 18. etapou bol Francúz Brice Feillu (Fortuneo-Oscao) na 16. priečke s odstupom 33:32 min.

V stúpaní na horskú prémiu III. kat. Côte des Demoiselles Coiffées (1024 m) na 60. km (dĺžka 3,9 km, priemer 5,2%) sa odpútali Francúz Lilian Calmejane (Direct Energie) a starý-známy Belgičan Thomas de Gendt (Lotto-Soudal) s cieľom zabojovať o 2 body za víťazstvo na prémii. Napokon si ich pripísal De Gendt. Rýchlostná prémia prišla na rad po 91,5 km v Les Thuiles a stala sa korisťou talianskeho šprintéra Sonnyho Colbrelliho (Bahrain-Merida), virtuálne sa posunul na tretiu priečku bodovacej súťaže pred Nóra Alexandra Kristoffa, resp. za Michaela Matthewsa a Andrého Greipela.

Neskôr sa vpredu objavila sedmička cyklistov, ale ich spolupráca nemala dlhú životnosť. Sedemdesiat kilometrov pred cieľom sa náskok opäť päťdesiatky vpredu pohyboval na úrovni 7:40 min. V stúpaní na "jednotkovú" prémiu Col de Vars na 129,5 km (9,3 km, priemer 7,5%) sa ocitlo v prvej skupine tentoraz 25 pretekárov, o tempo sa staral najmä Belgičan Serge Pauwels (Dimension Data). V poslednom kilometri pod vrcholom Col de Vars vo výške 2109 m sa od ostatných oddelil Kazach Alexej Lucenko (Astana) a pripísal si 10 bodov do vrchárskej súťaže. V tej chvíli už bolo jasné, že Francúza Warrena Barguila (Sunweb) už nikto nemôže vyzliecť z bodkovaného dresu, na celkový triumf musí však dôjsť do cieľa v Paríži.

Skupina favoritov so "žltým" Froomom mala vtedy odstup vyše 6 minút. Nasledoval zjazd do Guillestre do výšky 1025 m a potom pozvoľný nádych na záverečný výšľap na Izoard. Dvadsať kilometrov pred cieľom bolo vpredu duo Nicolas Edet (Cofidis), Alexej Lucenko (Astana), hlavná skupina mala manko 4:50 min. Na začiatku 14,1 km dlhého stúpania do cieľa bol vpredu už len Lucenko. V skupine favoritov popri "mašinách" z tímu Sky výrazne pracovali jazdci AG2R La Mondiale, najmä Belgičan Oliver Naesen. Za lídrom Lucenkom sa vydalo trio Tony Gallopin (Lotto-Soudal), Daniel Navarro (Cofidis) a Darwin Atapuma (UAE Emirates). Potom sa Atapuma vydal na stíhanie Lucenka a 6,5 km pod vrcholom prefrčal okolo neho v ústrety prestížnemu triumfu (bolo to však predčasné). Favoriti stiahli manko na 2 minúty, výborne pracoval pre Frooma najmä Michal Kwiatkoski. Zaujímavý útok podnikol "bodkovaný" Barguil, tempo zvýšil aj veľký zdolaný tejto Tour Alberto Contador (Trek-Segafredo).

Zo skupiny favoritov odpadol Fabio Aru (Astana), ktorému v Alpách zjavne došla energia. Dopredu sa vydal Mikel Landa (Sky), Froome si strážil pozíciu pred Bardetom a Uránom. Dva a pol kilometra pred cieľom prišiel očakávaný nástup Bardeta, Froome a Urán bez problémov odpovedali. Krátko na to využil chvľku zaváhania súperov Froome a pred krátkym zjazdom si utvoril náskok asi 30 m. Urán a Bardet to preklenuli a Frooma dostihli. Vpredu sa Barguil prehnal povedľa Atapumu a 1 km pred cieľom mal na dosah historické víťazstvo na Izoarde. To napokon aj dosiahol a na vrchole sa vynoril spomedzi hustých špalierov fanúšikov s náskokom 20 sekúnd pred Atapumom.