Huste.tv - 23.07.2017 17:18

Prvá medaila z ME pre Slovensko. Olejnik so striebrom v dvojitom trape

Huste Autor: Huste | Zdroj: sita, huste.tv

Len do druhého súťažného dňa na majstrovstvách Európy v streľbe z brokových a guľových zbraní v azerbajdžanskom Baku muselo Slovensko čakať na prvú medailovú radosť. Postaral sa o ňu Hubert Andrzej Olejnik v dvojitom trape mužov, v ktorom si vybojoval striebro.

Rodák z Vroclavu bol ešte v reprezentačnom drese Poľska dvojnásobným majstrom Európy v tejto disciplíne v kategórii juniorov (2001, 2002), tentoraz siahal na zlato aj medzi mužmi. Olejnik už v kvalifikácii ukázal dobrú formu, so 138 trafenými terčmi zo 150 mal na konte štvrtý najlepší výkon z 18 štartujúcich a s prehľadom postúpil do šesťčlenného finále, v ktorom sa ocitol v konkurencii troch Rusov a dvoch Talianov. Nebyť štyroch chýb pri záverečných piatich dvojterčoch, mohol sa stať s prehľadom kontinentálnym šampiónom. Takto umožnil Rusovi Vitalijovi Fokejevovi sa dotiahnuť a vynútiť si pri zhodnom výkone 70 terčov dodatočný rozstrel o 1. miesto. V ňom mal presnejšiu mušku víťaz kvalifikačnej časti, keď trafil 7 terčov, kým Olejnik sa nemýlil šesťkrát. Zverenec trénera Dušana Barcziho sa v rámci ME úspešne rozlúčil s dvojitým trapom ako olympijskou disciplínou, keďže už nebude súčasťou programu hier pod piatimi kruhmi a na ďalších šampionátoch od budúceho roka bude mať status neolympijskej.

Tridsaťpäťročný Olejnik (nar. 15. 4. 1982) počas svojej doterajšej kariéry získal na vrcholných podujatiach ešte aj ďalšie dve medaily - na MSJ 2002 bol bronzový a Svetovom pohári 2014 v Mníchove triumfoval medzi mužmi štartujúc už za Slovensko.

Blízko k finálovej účasti mali aj mladí slovenskí puškári. Dvaja z nich siahali v ľubovoľnej malokalibrovke na 60 výstrelov poležiačky po postupe do najlepšej osmičky medzi juniormi. Patrik Jány skončil jedenásty výkonom 613,1 bodu, Denis Červenka s 612,6 bodu o dve priečky za ním (13.). Hranica prieniku do finále bola v Baku na úrovni 613,9. Nedarilo sa iba Štefanovi Šulekovi, ktorého z 52 súťažiacich klasifikovali na 47. pozícii (603,0). To poznačilo aj umiestnenie družstva SR, ktoré v konkurencii 13 tímov obsadilo 7. post so súčtom 1828,7 bodu a odstupom 7,5 bodu za bronzovými medailistami z Maďarska.