Huste.tv - 23.07.2017 19:20

Froome po štvrtý raz víťazom TdF. Dlhý šprint v Paríži pre Groenewegena

Huste Autor: Huste | Zdroj: sita, huste.tv

Britský cyklista tímu Sky Christopher Froome je po štvrtý raz víťazom Tour de France. Froome došiel do cieľa záverečnej 21. etapy v Paríži bezpečne v hlavnom "balíku" a podľa očakávania si udržal náskok 54 sekúnd pred Kolumbijčanom Rigobertom Uránom (Cannondale Drapac) a 2:20 min pred Francúzom Romainom Bardetom (AG2R La Mondiale). Christopher Froome vyhral najslávnejšie etapové preteky aj v rokoch 2013, 2015 a 2016. Historicky úspešnejší ako on sú len štyria cyklisti s 5 titulmi - Francúzi Jacques Anquetil a Bernard Hinault, Belgičan Eddy Merckx a Španiel Miguel Indurain. Američan Greg Lemond vyhral Tour de France dokonca sedemkrát, ale o všetky tieto triumfy prišiel po verejnom priznaní o svojej dopingovej minulosti.

V šprinte 21. etapy z Montgeronu do Paríža (103 km) bol nečakane najlepší Holanďan Dylan Groenewegen. Cyklista tímu LottoNL-Jumbo predviedol nezvyčajne dlhý šprint a napokon sa mu vyplatil, hoci favorizovaný Nemec a víťaz ostatných dvoch parížskych dojazdov André Greipel (Lotto-Soudal) v závere mocne dobiedzal, ale skončil druhý. Po tretie miesto si došprintoval Nór Edvald Boasson Hagen (Dimension Data).

Po piatich rokoch skvelého predstavenia Petra Sagana, keď sa v parížskom cieli zakaždým obliekal do zeleného dresu víťaza bodovacej súťaže, tentoraz slovenský cyklista na Elyzejských poliach chýbal. Petra Sagana diskvalifikovali za nečistý šprint už v 4. etape vo Vitteli a jeho brat Juraj (obaja Bora-Hansgrohe) nedošiel do cieľa náročnej 9. etapy v pohorí Jura v stanovenom časovom limite. Šampiónom bodovacej súťaže sa na 104. ročníku TdF stal Austrálčan Michael Matthews (Sunweb), vrchársku súťaž opanoval jeho tímový kolega Francúz Warren Barguil. Obaja pridali aj po dve etapové víťazstvá.

Nedeľňajších 103 km z Montgeronu do Paríža malo už len formálny charakter so záverečným tradičným súbojom šprintérov o svoj podiel slávy na Elyzejských poliach. Na štarte a v úvodných kilometroch poslednej etapy sa cyklisti tradične zabávali, Froome sa nechal vyfotiť s pohárom šampanského, Francúz Cyril Gautier (AG2R La Mondiale) zasa do kamery ukázal lístok, na ktorom požiadal svoju priateľku Caroline o ruku. Froome mal neskôr aj mechanický problém, musel meniť bicykel, ale robil to pomaly bez stresu istý si svojím celkovým triumfom. Cyklisti absolvovali na záver etapy tradične osem okruhov po 7 km v Paríži.

Päťdesiat kilometrov pred cieľom sa vpredu sformovala početná 9-členná skupina Emanol Erviti (Movistar), Miki Schär (BMC), Alexej Lucenko (Astana), Daryl Impey (Orica-Scott), Julien Vermote (Quick-Step Floors), Marcus Burghardt (Bora-Hansgrohe), Nils Politt (Katusha-Alpecin), Sylvain Chavanel (Direct Energie) a Dion Smith (Wanty-Groupe Gobert), utvorili si náskok 30 sekúnd pred pelotónom. Jedenásť kilometrov pred cieľom bol únik minulosťou a šprintérske tímy začali pracovať pre svojich lídrov. V záverečnom okruhu samostatne zaútočil český šampión v drese Quick-Step Floors Zdeněk Štybar a snažil sa prekvapiť všetkých šprintérov. Dva kilometre sa mu to darilo, ale do záverečných 2 km sa pelotón podľa predpokladov vrútil pokope.