Huste.tv - 12.08.2017 09:31

Lars Boom s pokutou. Rozhodcovia neocenili jeho gesto v cieli

Huste Autor: Huste | Zdroj: sita, youtube

Holanďan Lars Boom (31) z tímu LottoNL-Jumbo si za svoje neslušné gesto v cieli 5. etapy cyklistických pretekov BinckBank Tour vyslúžil pokutu 1000 CHF, čiže 880 eur. Boom po sóloúniku v závere klasikárskej etapy triumfoval s náskokom 3 s pred Slovákom Petrom Saganom a Belgičanom Gregom van Avermaetom, ale neodpustil si zaťatú päsť v kombinácii s druhou rukou ohnutou v lakti. "Tí, ktorým to bolo určené, vedia, o čo išlo," cituje Larsa Booma športový web sporza.be.

Rozhodcovia nemali pre jeho vysvetlenie pochopenie. Gesto označili za "nevhodné správanie pri prejazde cieľovou čiarou" a pokutovali ho podľa článku 12.1.004 pravidiel UCI. Boom si k triumfu v piatej etape pribalil aj líderskú pozíciu v pretekoch, ktoré vyvrcholia počas víkendu záverečnými dvomi etapami. Boom vedie s náskokom 2 sekúnd pred Petrom Saganom (Bora-Hansgrohe) a 8 sekúnd pred Tomom Dumoulinom (Sunweb).

Sobotňajšia 6. etapa povedie z flámskeho Riemstu do valónskeho Houffalize, bude mať opäť klasikársky profil a s 203,7 km bude najdlhšou na tohtoročnom BinckBank Tour. Cyklisti vyštartujú o 11.00 h a v cieli sa víťaz očakáva približne o 16.15. Na trase majú 14 belgických "kopčekov" a celkovo 27 km stúpania. Pre Petra Sagana to bude ďalšia možnosť dovŕšiť hranicu 100 víťazstiev v profipelotóne. Na tohtoročnom BinckBank Tour bol v piatich etapách Sagan iba raz horšie ako štvrtý, v individuálnej časovke skončil sedemnásty. Okrem toho dvakrát zvíťazil, raz bol druhý a raz štvrtý.