Huste.tv - 13.08.2017 14:48

Chára šokuje. Muž s nezlomnou vôľou. Charizmatický líder

Huste Autor: Huste | Zdroj: sita

Muž s nezlomnou vôľou. Charizmatický líder. Pokora, rešpekt a slušnosť. To sú atribúty charakterizujúce jedného z najlepších hokejových obrancov NHL poslednej dekády Zdena Cháru.

Peter Chiarelli, vtedajší generálny manažér Bruins (a zároveň Chárov priateľ z pôsobenia v Ottawe) sa v roku 2005 šokujúcou výmenou do San Jose doslova zbavil Joea Thorntona, tzv. "Franchise playera" a tváre celej organizácie Bruins. Aj týmto strategickým ťahom dokázal nasledujúce leto presvedčiť vtedy najžiadanejšieho hráča na hokejovom trhu, Zdena Cháru, že práve Boston a organizácia Bruins sa stanú jeho novým domovom. Tento neuveriteľný príbeh písal hokejové dejiny pred viac ako desiatimi rokmi.

Prakticky v rovnakom čase sa v Bostone stretli Zdeno Chára a nový asistent hlavného trénera Craig Ramsay. Líder "medveďov" Chára okamžite rozpoznal skvelé charakterové črty, ale aj odborné vlastnosti nového asistenta Craiga Ramsayho. "Je to človek s obrovskými skúsenosťami, ktoré nadobudol v NHL ako hráč aj ako tréner. Vytvorili sme si medzi sebou výborný vzťah, ktorý prakticky trvá až dodnes. Jeho menovanie som preto vnímal veľmi pozitívne“, charakterizoval nového trénera slovenskej hokejovej reprezentácie slovenský obranca.

Výkonmi na ľade, prístupom k povinnostiam a osobným líderstvom si kapitán Bostonu Zdeno Chára vypracoval v celej organizácii Bruins rešpekt a úctu. V kabíne má aj vo vyššom veku neohrozenú pozíciu, ako rešpektovaný mentor bdie nad hráčskym ale aj osobnostným rozvojom talentovaných mladíkov, ktorými sa káder Bruins doslova hemží. Sám preto dokáže najlepšie posúdiť odborné, ale aj osobnostné kvality nového kormidelníka. "Craig má slovenskému hokeju čo ponúknuť. A to nielen hráčom na ľade, ale aj celému manažmentu. Dlhé desaťročia sa pohybuje na scéne NHL, ale rovnako aj v jej zákulisí. Úspešne vystriedal viacero organizácií a víťazstvo v Stanleyho pohári je jeho najlepšou vizitkou," pridal Chára.

Malé tajomstvo, niekoľko rokov skryté pred verejnosťou, si Zdeno Chára nechal na koniec. "Ako defenzívneho špecialistu sme ho mali dohodnutého na trénerskú výpomoc už pre zimnú olympiádu 2010 vo Vancouveri. Keby to vtedy manažment nášho tímu povolil, mohol sa slovenský hokej hrdiť bronzom z olympiády," zakončil kapitán Bostonu Zdeno Chára.