Huste.tv - 22.08.2017 14:10

V dueloch proti Čechom pôjde Slovákom najmä o herný prejav

Huste Autor: Huste | Zdroj: sita

Slovenskú hokejovú reprezentáciu čakajú v úvode olympijskej sezóny dva prípravné zápasy proti výberu Česka. Pod vedením nového trénera Craiga Ramsayho nastúpia Slováci v stredu 23. augusta o 17.00 h v Třinci, o deň neskôr privítajú rovnakého súpera v Žiline. V slovenskom družstve je väčšina hráčov z českých a slovenských klubov, niekoľko ďalších pôsobí iných krajinách Európe a obranca Erik Černák v zámorí. "Myslím si, že dvojica zápasov pod novým trénerom bude veľmi dobrá skúsenosť pre mňa aj pre všetkých hráčov v tíme. Veľmi sa na to teším. Som rád, že som dostal povolenie od vedenia Tampy Bay, so Stevom Yzermanom to vybavil Miro Šatan. Craig Ramsay je veľký odborník, v NHL strávil ako hráč či tréner veľa rokov. Má čo priniesť do slovenského hokeja. Nový kouč má rád ofenzívnu hru, všetko bude o rýchlosti a krátkych striedaniach a na to sa musíme všetci pripraviť. V dueloch proti Česku bude základ náš herný prejav. Hráme však proti Čechom, takže ide tak trochu aj o rivalitu. Aj v najbližších dvoch stretnutiach chceme vyhrať, nič si nedarujeme," povedal stále iba 20-ročný bek.

Slovensko a Česko doteraz odohrali 60 vzájomných zápasov a v len v trinástich prípadoch ťahali za dlhší koniec hokejisti spod Tatier, Česi majú na svojom konte rovných 40 triumfov. Naposledy oba tímy hrali spolu v príprave na MS 2015, v oboch prípadoch v Jihlave zvíťazil český výber. "Česi majú mladý tím a šance sú na oboch stranách rovnaké. Do každého duelu vstupujeme s tým, že ho chceme vyhrať. U súpera mám troch spoluhráčov z klubu, už sme sa trochu aj provokovali. Česi sú naši bratia a motivácia nebude chýbať. Verím, že v oboch zápasoch bude super atmosféra," myslí si iný mladý zadák Martin Gernát. "Pre celý slovenský hokej je nové zloženie realizačného tímu super správa. Tréner z Kanady určite prinesie niečo nové. Trochu poznám jeho robotu a som presvedčený, že nás čakajú pozitívne veci. Budeme hrať agresívnejší hokej ako doteraz, nebudeme čakať na súperov a diktovať tempo hry," dodal.

Na prvé reprezentačné zápasy v aktuálnom ročníku sa teší útočník Marek Hovorka, ktorý v medzisezónnom období prestúpil zo Žiliny do Košíc. "Všetci očakávame, ako to bude fungovať. Tréner Ramsay priniesol svoj pohľad na hru a my sa budeme snažiť všetko plniť na ľade. V súbojoch s Čechmi chceme uspieť aj po výsledkovej stránke. Verím, že nový herný štýl mi bude vyhovovať, mám rad dynamiku," povedal 32-ročný krídelník, vicemajster sveta z Helsínk 2012.

Prekvapením na pondelkovom predpoludňajšom zraze slovenskej hokejovej reprezentácie v Žiline pred prípravnými zápasmi proti Česku bola účasť útočníka Michala Handzuša. Skúsený 40-ročný center na poslednú chvíľu prijal ponuku generálneho manažéra Miroslava Šatana a takisto ako Ľubomír Višňovský bude počas aktuálneho týždňa pomáhať novému kormidelníkovi tímu SR Craigovi Ramsaymu. "Je to len na štyri dni, poprosil ma o to Miro Šatan. Craig Ramsay potrebuje pomoc pri prezentácii nových systémových vecí. Ja som dlho hral v zámorí a môžem s týmto pomôcť. Preto je tu Višňa a aj ja. Zatiaľ by som si nevedel predstaviť dlhšiu spoluprácu, pretože stále sa rozhodujem, či budem pokračovať v hráčskej kariére. Teraz teda ide o krátkodobú výpomoc," prezradil Handzuš.

Český tím absolvuje súboje proti Slovákom poriadne omladený. Najviac skúseností s reprezentáciou má 26-ročný útočník Radan Lenc, ktorý nazbieral v národnom družstve osem štartov a v súbojoch proti Slovákom bude mať na drese kapitánske céčko. "S reprezentáciou už pár akcií absolvoval. Má skúsenosti z Euro Hockey Tour, preto sme ho vybrali za kapitána," prezradil podľa hokej.cz tréner Josef Jandač a informoval, že v stredu v Třinci bude chytať Patrik Bartošák, o deň neskôr dostane šancu Miroslav Svoboda.