Huste.tv - 13.11.2017 13:52

Ako sa rozlúčia reprezentanti s Ďuricom a kalendárnym rokom?

Huste Autor: Huste | Zdroj: sita

So snahou odčiniť piatkovú ľvovskú prehru 1:2 s Ukrajincami a ukončiť kalendárny rok víťazne nastúpia v utorok v Trnave o 18.00 h slovenskí futbaloví reprezentanti proti Nórom na druhý z dvojice novembrových medzištátnych prípravných zápasov. V súvislosti s duelom s Nórskom nemôže tréner SR Ján Kozák rátať z osvedčených mien so zranenými stredopoliarmi Jánom Gregušom a Jurajom Kuckom a ani s obrancom Norbertom Gyömbérom, ktorý z Ukrajiny odletel do Talianska a je k dispozícii svojmu zamestnávateľovi FC Bari. Otázny je zdravotný stav krídelníka Vladimíra Weissa a obrancu Petra Pekaríka.

Utorkový súboj bude reprezentačnou derniérou pre obrancu Jána Ďuricu. Čoskoro 36-ročný rodák z Dunajskej Stredy Ďurica (nar. 10. decembra 1981) doplnil: "Trénerovi Kozákovi ďakujem, že sa môžem rozlúčiť doma proti Nórsku, dôstojne. Bude to môj posledný zápas, následne sa s reprezentáciou navždy rozlúčim. Na duel s Nórskom sa teším. Verím, že prídu ľudia a rozlúčia sa so mnou. Chcem sa priaznivcom poďakovať, obísť štadión a zatlieskať im."

Slovensko a Nórsko zhodne neuspeli v kvalifikácii o postup na budúcoročné MS do Ruska, nevybojovali ani miestenku v novembrovej baráži. Slovensko obsadilo v dodatočnej tabuľke tímov z druhých miest poslednú 9. pozíciu a nepreniklo do osemčlennej baráže. Nóri v C-skupine nemiešali postupové karty; nad ich sily boli Nemci, Severní Íri aj Česi. V októbrovom vydaní rebríčka krajín Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) patrí Slovensku 24. miesto, Nórsku 58. priečka. "Proti Nórsku som ešte nehral… Je to severský štýl, tvrdý, rýchly, behavý," skonštatoval stredopoliar Neapola Marek Hamšík, pridal sa krídelník Albert Rusnák: "Nóri hrajú svojím typickým severským štýlom. Produkujú poctivý futbal, založený na pevnej defenzíve, je to nepríjemný súper."

Slovensko sa s Nórskom dosiaľ stretlo dvakrát a dvakrát prehralo, išlo o prípravné súboje. V máji 2000 v Osle domáci zvíťazili 2:0. V marci 2010 v rámci prípravy na MS v JAR zverenci vtedajšieho trénera SR Vladimíra Weissa staršieho v Žiline prehrali 0:1 gólom Mortena Moldskreda. Na ihrisku vtedy boli štyria hráči zo súčasného slovenského kádra - Peter Pekarík a Ján Ďurica odohrali celý zápas, Marek Hamšík hral do 84. minúty a Vladimír Weiss mladší do 77. minúty.

Švédsky tréner nórskej reprezentácie Lars Lagerbäck musel pristúpiť k viacerým zmenám v porovnaní s pôvodnou 25-člennou nomináciou na novembrové medzištátne prípravné zápasy proti Macedónsku (v sobotu prehra 0:2 v Skopje) a Slovensku (14. 11. o 18.00 h v Trnave). Z kádra vypadli obrancovia Omar Elabdellaoui (Olympiakos Pireus/Gréc.) a Haitam Aleesami (US Palermo/Tal.), stredopoliari Stefan Johansen (FC Fulham/Angl.) a Fredrik Midtsjö (AZ Alkmaar/Hol.) a útočník Joshua King (AFC Bournemouth/Angl.). Pre potreby reprezentácie do 21 rokov už budú k dispozícii záložníci holandského SC Heerenveen Morten Thorsby a Martin Ödegaard. Do výberu ako náhradníci prenikli stredopoliar Rosenborgu Trondheim Anders Trondsen a útočník Ola Kamara z tímu Columbus Crew zo severoamerickej MLS. V aktuálnom kádri figuruje 16 legionárov a štyria hráči nórskeho Rosenborgu Trondheim - obrancovia Birger Meling, Tore Reginiussen, Jörgen Skjelvik a záložník Trondsen.

Nóri v sobotu v Skopje prehrali 0:2 s Macedóncami. "Pri výstavbe útoku sme mnohokrát stratili loptu. V utorok musí byť náš výkon oveľa lepší, budeme čeliť ešte lepšiemu tímu," vyhlásil obranca a kapitán Haavard Nordtveit z nemeckého TSG Hoffenheim, citoval ho web národnej asociácie NFF. "Nehrali sme dobre. Boli sme veľmi nerozhodní a vykoledovali sme si veľa problémov. Vpredu sme boli pomalí a neutvorili sme si príležitosti, aj keď sme počas tréningov na tom pracovali. Verím, že v utorok v Trnave sa predvedieme v lepšom svetle a proti Slovensku odohráme lepší zápas," vyhlásil kouč Lagerbäck.

Predpokladaná zostava SR na prípravný zápas proti Nórsku:

Kozáčik - Pekarík, Škrtel, J. Ďurica, Hubočan - Lobotka - Mak, Duda, Hamšík, Weiss - A. Nemec