Huste.tv - 14.11.2017 09:48

Slzy končiaceho Buffona. Taliani po 60 rokoch nebudú na MS

Huste Autor: Huste | Zdroj: sita, youtube

Taliansko sa po 60 rokoch nepredstaví na scéne futbalových majstrovstiev sveta. "Azúrová squadra" nezvládla baráž európskej časti kvalifikácie o postup na budúcoročný šampionát v Rusku, keď nestačila na tím Švédska. Po senzačnej piatkovej prehre 0:1 v Solne na predmestí Štokholmu iba málokto predpokladal, že aj po odvete na milánskom San Sire budú v pozícii úspešnejšieho tímu "tri korunky". "Apokalypsa. Blamáž. Rozhodca nám v druhom zápase uprel jedenástku, no hostia si zaslúžili kopať dve. Nevyužité príležitosti, trochu smoly a žiadny strelený gól v priebehu 180 minút rozhodli, že do Ruska napokon idú Švédi," trefne vystihol najhoršiu taliansku futbalovú chvíľu za ostatné roky denník La Gazzetta dello Sport.

"Je to sklamanie. Nielen pre mňa osobne, ale aj pre celú futbalovú komunitu, lebo sme nezvládli niečo, čo mohlo byť pre našu krajinu naozaj dôležité. Mrzí ma práve len toto, určite nie skutočnosť, že končím moju reprezentačnú kariéru - čas totiž letí a tak to má byť. Škoda však, že môj posledný oficiálny medzištátny zápas sa bude spájať s nepostupom na majstrovstvá sveta," povedal s neskrývaným plačom 39-ročný veterán v bránke Talianska Gianluigi Buffon podľa spravodajstva FIFA. Gólman Juventusu Turín bol súčasťou reprezentácie od roku 1997, presnejšie 7320 dní, počas ktorých nazbieral 175 štartov v najcennejšom drese. Okrem Buffona potvrdili svoju rozlúčku aj ďalší dvaja majstri sveta z roku 2006 - Andrea Barzagli a Daniele De Rossi.

Taliansko na vrcholnej medzinárodnej scéne nebolo účastníkom ME 1984 a 1992. Pod vedením Antonia Conteho sa vlani na majstrovstvách Európy vo Francúzsku nečakane dostalo cez Španielsko do štvrťfinále, v ktorom podľahlo v rozstrele Nemecku. Aktuálny nezdar historických rozmerov veľmi pravdepodobne pripraví o miesto kouča Giana Piera Venturu. "Nerezignoval som, pretože som sa ešte nezhováral s prezidentom Talianskej futbalovej federácie (FIGC) Carlom Tavecchiom. Je to pre nás veľmi zlý výsledok. Som sklamaný, pretože dnes večer som si opäť uvedomil, že národný tím znamená pre našich ľudí. Publiku na San Sire by som sa chcel poďakovať za podporu. Môžem povedať, že som hrdý na to, že som mohol pracovať s veľkými šampiónmi. Mrzí ma tento výsledok a chcem sa zaň ospravedlniť. Nie však na úsilie a tvrdú prácu, no uvedomujem si, že najdôležitejší je vždy rezultát," povedal podľa webu soccerway.com 69-rodák z Janova. Na Apeninskom polostrove sa už cez víkend skloňovali mená možných nástupcov ako Carlo Ancelotti, Luigi Di Biagio či spomenutý Conte.

"Chlapci nebudú na MS, no neprehrali sme si to dnes. Premrhali sme posledných 15 rokov kvôli tomu, že náš futbal riadia múmie," nechal sa počuť Paolo Cannavaro, brat niekdajšieho kapitána reprezentačného mužstva Fabia. Narážal aj na to, že v talianskych súťažiach pôsobí príliš veľa zahraničných hráčov.

Vicemajster sveta 1958 zo svojich trávnikov Švédsko, okrem toho dva razy bronzový (1950, 1994), sa papierovo veľmi nečakane vyhol tomu, aby chýbal na treťom šampionáte v rade. Naopak, "squadra" bude medzi elitou absentovať premiérovo od roku 1958, keď sa zhodou okolností nekvalifikovala práve do Švédska. Taliansko získalo zlato v rokoch 1934, 1938, 1982 a 2006. Po spomenutom najčerstvejšom úspechu sa opakovane na záverečnom turnaji MS neprebilo zo základnej skupiny do vyraďovacích bojov. Pred siedmimi rokmi sa v JAR pod to podpísali najmä Slováci triumfom 3:2.

"Toto je najväčšie futbalové sklamanie v mojom živote. Neviem, čo nám chýbalo, ale všetko, čo viem, že sme nepostúpili na MS. Je to obrovské sklamanie, takýto odchod od tejto skupiny hráčov je pre mňa mimoriadne bolestivý," neskrýval emócie pri mikrofóne televíznej stanice Rai Sport 36-ročný Barzagli.

Taliani mali 75-percentné držanie lopty a 23 streleckých pokusov podľa twitteru Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), ale proti odolným "trom korunkám" sa napokon nepresadili. Márne si pýtali od španielskeho rozhodcu Antonia Mateua Lahoza pokutový kop za zákrok Ludwiga Augustinssona na Marca Parola. Naopak, hostia sa bez odozvy dožadovali jedenástky vo svoj prospech, keď videli hru rukou Mattea Darmiana a neskôr Andreu Barzagliho.