Huste.tv - 16.11.2017 14:48

Každé dieťa bude mať šancu dostať sa na ľad a získať perspektívu

Huste Autor: Huste | Zdroj: sita, huste.tv

Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) spúšťa v Trenčíne pilotný projekt hokejového regiónu. Ide o novú štruktúrnu organizačnú zložku, ktorá má spájať SZĽH a kluby v regióne. Ich úlohou bude tiež zjednotiť kluby v danom regióne do spoločnej rozvojovej stratégie. "S myšlienkou prišiel Richard Pavlikovský, ktorý pre ňu získal širokú podporu ďalších ľudí, či už profesionálnych hráčov alebo podnikateľov, neskôr aj štruktúr zväzu. Ide o prvý z projektov rozvoja hokejových regiónov, ktorý by mal mať prínos nielen pre hokej, ale aj pre celú spoločnosť," povedal prezident SZĽH Martin Kohút.

Trenčiansky kraj je na hokejovú históriu veľmi bohatý, v celoslovenskom aj svetovom hokeji dominujú mená mnohých Trenčanov. Aj preto vybral SZĽH región Trenčína ako pilotný projekt ukážkového hokejového regiónu. "Na celom Slovensku máme v súčasnosti asi 50-tisíc detí v hokejovej príprave. Potrebujeme vybudovať systém, ako tieto deti dostať na korčule, na ľad a vychovať z nich budúce športové talenty. Dnes, žiaľ, nedokážeme držať krok so svetovou špičkou," vysvetlil prezident zväzu, podľa ktorého by malo aj vďaka spolupráci kraja a SZĽH každé dieťa v hokejovej prípravke mať rovnakú šancu dostať sa na ľad a získať perspektívu venovať sa tomuto športu aj ďalej.

Dôležité je pritom vychovávať nielen športovca, ale osobnosť ako celok. "Chceme vytvoriť vzor, ktorý by mohol slúžiť aj iným komunitám. Týkalo by sa to predovšetkým výchovy detí a ich celkovej všeobecnej telesnej prípravy. Chceme začať pracovať na tom, aby sme sami seba zlepšili. Aby priestor v hokejovej komunite bol zaujímavý pre rodičov, súkromný a verejný sektor. Na vedení samosprávneho kraja sme žiadali o podporu a našli sme veľmi veľa spoločných prienikov, výsledkom ktorých je podpis memoranda," povedal autor myšlienky Richard Pavlikovský. "Sme veľkou skupinou hokejistov, ktorej sa podarilo dať niečo dokopy, preto verím, že sa vecí pohnú dopredu a správnym smerom," pridal sa Branko Radivojevič. Okrem neho podporili vznik hokejových regiónov svojou prítomnosťou pri podpise memoranda aj bývalý generálny manažér slovenskej hokejovej reprezentácie Róbert Švehla a niekdajší reprezentačný útočník Ján Zlocha.