Huste.tv - 21.03.2018 15:41

Slováci o Kráľovský pohár proti SAE na JOJ a HUSTE.tv

Huste.tv Autor: Huste.tv | Zdroj: sita/huste.tv

Slovenskí futbaloví reprezentanti absolvujú v ďalekom Thajsku svoje úvodné zápasové vystúpenie v kalendárnom roku 2018. Zverenci trénera Jána Kozáka si vo štvrtok o 10.30 h SEČ (16.30 h miestneho času) v Bangkoku zmerajú sily s výberom Spojených arabských emirátov. Pôjde o vstupný duel v rámci Kráľovského pohára - King´s Cupu (22. - 25. 3.), v druhom semifinále nastúpi od 13.30 h SEČ domáca reprezentácia proti Gabončanom. Podujatie za účasti spomenutého kvarteta tímov vyvrcholí v nedeľu 25. marca duelom o 3. miesto (11.30 h SELČ) a finále (14.30 h SELČ).

SLEDUJ LIVE na JOJ a HUSTE.tv!

Po utorňajšom desaťhodinovom lete, pristáti v dejisku turnaja Bangkoku, presune do hotela, kde tiež hráči rozdávali autogramy - a prvom tréningu na ázijskej pôde čakali počas stredajšieho druhého dňa pobytu oficiálne povinnosti najmä trénera Jána Kozáka a kapitána A-tímu SR Martina Škrtela. Zatiaľ čo zvyšok mužstva zostal v hoteli, kde mali na programe fotenie v dresoch, kouč slovenskej reprezentácie spolu s 33-ročným skúseným stopérom absolvovali takmer hodinovú cestu na tlačovú konferenciu. Nechýbali na nej zástupcovia všetkých štyroch účastníkov turnaja. "Let bol príjemný, rovnako aj privítanie. Máme za sebou aj tlačovku a je vidieť, že organizátori pripisujú podujatiu veľkú vážnosť. Veď toľko médií a televíznych spoločností som takto pokope už dávno nevidel. My sa zase pripravujeme, pretože chceme byť úspešní," cituje oficiálna internetová stránka Slovenského futbalového zväzu (SFZ) slová Jána Kozáka.

Z jeho pôvodného 24-členného kádra necestoval s výpravou do Thajska Marek Hamšík, "čerstvo" už sedemnásobný najlepší futbalista Slovenskej republiky a stredopoliar SSC Neapol nie je k dispozícii pre svalové zranenie. "Záťaž mojich zverencov bola počas uplynulého víkendu rôzna, uvidím, ako sa budú jednotliví hráči cítiť po stredajšom oficiálnom tréningu. Verím, že všetci dobre zregenerovali a ja budem môcť proti Spojeným arabským emirátom poslať vo štvrtok zostavu, o ktorej už mám predstavu," poznamenal pre futbalsfz.sk Ján Kozák a pokračoval: "Veľmi som rád, že v utorok všetci chlapci trénovali, iba Gyömbér sa pripravoval individuálne. Noro však letel do Bangkoku s tým, že ešte nie je celkom fit a v prvom stretnutí s ním nemôžem rátať. Do nedeľňajšieho ďalšieho zápasu sa pokúsi dať do poriadku."

Slovensko, SAE, Thajsko a Gabon zhodne neuspeli v kvalifikácii o postup na tohtoročné MS do Ruska (14. júna - 15. júla). Všetky stretnutia Kráľovského pohára sa uskutočnia na Národnom štadióne v Bangkoku s kapacitou takmer 50-tisíc miest. V prípade nerozhodného výsledku bude bez predĺženia nasledovať rozstrel z 11 m. Vo februári pozvánku odmietla reprezentácia Juhoafrickej republiky, pre portál KickOff.com to potvrdil hovorca tamojšej národnej asociácie SAFA Dominic Chimhavi. Výlučne vzhľadom na postavenie v ostatnom - marcovom - rebríčku krajín FIFA by Slovensko malo byť favoritom podujatia, v renkingu mu patrí 29. miesto. SAE (79.) a Gabon (95.) sú v elitnej stovke rebríčka, Thajsko nie (129.).

Ján Kozák vie, že vo štvrtok nečaká jeho tím ľahký súper. "Spojené arabské emiráty sú veľmi dobre organizované mužstvo. Majú zahraničného trénera (Taliana Alberta Zaccheroniho, pozn.) a organizácia ich hry je skutočne veľmi dobrá. Individuálne sú hráči SAE tiež na dobrej úrovni a čo mňa veľmi prekvapilo, robia defenzívnu činnosť na sto percent. Bude to náročný duel, ale my sa ho bude snažiť zvládnuť," skonštatoval tréner slovenskej futbalovej reprezentácie a reagoval aj na informáciu od organizátorov, že sa už predalo viac ako 30-tisíc vstupeniek: "Diváci k futbalu patria. Keď ich príde toľko, budem veľmi rád. Usporiadatelia dávajú tomuto turnaju veľkú vážnosť a také množstvo ľudí je o to väčšia motivácia pre mňa i hráčov."

V Bangkoku je diametrálne odlišné počasie, ako pri odchode výpravy zo Slovenska. Zvykli si už všetci na teplo a predovšetkým vysokú vlhkosť? "Je to skôr otázka na chlapcov, ale myslím si, že mladý organizmus skôr zregeneruje a prispôsobí sa. Do štvrtkového výkopu je ešte určitý čas na prispôsobenie sa. Lekári predtým, ako sme do Thajska odcestovali, robili maximum - zisťovali si všetko, čo treba. Myslím si, že budeme dobre pripravení,“ dodal Ján Kozák.

Slovensko sa na Kráľovskom pohári zúčastnilo iba raz - v roku 2004 s ligovým výberom na podujatí triumfovalo, keď postupne zdolalo Maďarsko (1:0) a hostiteľa (1:1, 5:4 v rozstrele z 11 m). SR vtedy viedol Dušan Galis; v kádri boli Dušan Perniš, Marián Čišovský, Ján Ďurica, Igor Žofčák, Ján Kozák mladší, Martin Jakubko či Stanislav Šesták.

Nominácia slovenskej futbalovej reprezentácie na Kráľovský pohár (King's Cup) v thajskom Bangkoku (22. - 25. marca):
Brankári: Martin Dúbravka (Newcastle United/Angl.), Martin Polaček (FK Mladá Boleslav/ČR), Michal Šulla (ŠK Slovan Bratislava)
Obrancovia: Peter Pekarík (Hertha Berlín/Nem.), Boris Sekulič (ŠK Slovan Bratislava), Martin Škrtel (Fenerbahce Istanbul/Tur.), Milan Škriniar (Inter Miláno/Tal.), Tomáš Hubočan (Trabzonspor/Tur.), Norbert Gyömbér (FC Bari/Tal.), Róbert Mazáň (Celta Vigo/Šp.), Ľubomír Šatka (FC DAC 1904 Dunajská Streda)
Stredopoliari: Stanislav Lobotka (Celta Vigo/Šp.), Patrik Hrošovský (Viktoria Plzeň/ČR), Ján Greguš (FC Kodaň/Dán.), Erik Sabo (Beitar Jeruzalem/Izr.), Róbert Mak (PAOK Solún/Gréc.), Albert Rusnák (Real Salt Lake/MLS), Filip Kiss (Al-Ittifaq/Saud. Arábia), Ondrej Duda (Hertha Berlín/Nem.), Jaroslav Mihalík (MŠK Žilina), Erik Pačinda (FC DAC 1904 Dunajská Streda)
Útočníci: Adam Nemec (Dinamo Bukurešť/Rum.), Michal Ďuriš (Anorthosis Famagusta/Cyp.)

Realizačný tím:
Tréner: Ján Kozák, asistent trénera: Štefan Tarkovič, tréner brankárov: Miroslav Seman, kondičný tréner: Martin Rusňák, videoanalytik: Michal Slyško, kustódi: Ján Beniak, Michal Beseda, lekári: Vladimír Pener, Ján Baťalík, fyzioterapeuti: Marián Drinka, Peter Hečko, masér: Mário Prelovský, technický vedúci: Róbert Tomaschek