Huste.tv - 22.03.2018 11:43

Slováci do finále Kráľovského pohára. Emiráty pokorili 2:1

Zdroj: sita/huste.tv

Slovenskí futbaloví reprezentanti prenikli do nedeľňajšieho finále na turnaji o Kráľovský pohár (King's Cup) 2018 v thajskom Bangkoku (22. - 25. marca), v úvodnom zápase štvrtkového semifinále zvíťazili 2:1 nad výberom Spojených arabských emirátov. O góly tímu Jána Kozáka sa tesne pred koncom I. polčasu postarali Albert Rusnák a Michal Ďuriš. Pre ofenzívneho stredopoliara Realu Salt Lake zo severoamerickej MLS Rusnáka to je premiérový zásah v seniorskej reprezentácii, pre útočníka cyperského Anorthosisu Famagusta piaty v najcennejšom drese. V 73. min strelil kontaktný gól kanonier Ahmed Chalil, hráčom SAE sa už v závere duelu nepodarilo vyrovnať.

V druhom semifinále na Národnom štadióne Rajamangala domáca reprezentácia nastúpi proti Gabončanom (13.30 h SEČ). V nedeľu 25. marca odohrajú duel o 3. miesto (11.30 h SELČ) a finále (14.30 h SELČ). Pre SR to sú prvé vystúpenia v tomto roku a aj od novembrových prípravných stretnutí proti Ukrajincom (1:2 v Ľvove) a Nórom (1:0 v Trnave). Slovensko, SAE, Thajsko a Gabon zhodne neuspeli v kvalifikácii o postup na tohtoročné MS do Ruska (14. júna - 15. júla).

Kormidelník SR v Bangkoku pre rozličné dôvody nemá k dispozícii Mareka Hamšíka, Vladimíra Weissa, Lászlóa Bénesa, Juraja Kucku, Matúša Bera, Matúša Kozáčika či Lukáša Štetinu.

Slovensko sa na Kráľovskom pohári zúčastnilo iba raz - v roku 2004 s ligovým výberom na podujatí triumfovalo, keď postupne zdolalo Maďarsko (1:0) a hostiteľa (1:1, 5:4 v rozstrele z 11 m). SR vtedy viedol Dušan Galis; v kádri boli Dušan Perniš, Marián Čišovský, Ján Ďurica, Igor Žofčák, Ján Kozák mladší, Martin Jakubko či Stanislav Šesták.

Futbalový Kráľovský pohár (King's Cup) 2018 - Bangkok (Thaj.) - semifinále - štvrtok:

Thajsko - Gabon (13.30 h SEČ)

Slovensko - SAE 2:1 (2:0) - Slovensko postúpilo do finále, SAE bude hrať o 3. miesto
Góly: 42. A. Rusnák, 45.+ M. Ďuriš - 73. Ahmed Chalil, ŽK: 90.+ F. Kiss, 90.+ A. Rusnák - 89. Alhasan Saleh, rozhodoval: Letchman (Sing.)

Zostavy:
Slovensko: M. Dúbravka - Pekarík, Škriniar, Škrtel, Hubočan (78. Mazáň) - Lobotka, Hrošovský - Mak (65. J. Mihalík), Duda (72. F. Kiss), A. Rusnák - M. Ďuriš
SAE: Chalid Eisa - Abdulaziz Haikel, Mohamed Marzouq, Mahmoud Chamis, Mohanad Salem (56. Amer Abdulrahman), Walid Abbas - Alhasan Saleh, Mohamed Abdulrahman, Madžid Hasan (70. Ryan Yaslam) - Ahmed Al Hašmi (75. Mohamed Al Akbari), Ahmed Chalil

Tréner slovenskej reprezentácie Ján Kozák poslal na trávnik silnú zostavu a už v 7. min mohli jeho zverenci skórovať. Lobotka nádherne vysunul Maka, ten však nenamieril presne. Vzápätí to skúšal prudko, ale tesne nad brvno súperovej bránky Hubočan. Hoci futbalisti SAE mali v tej chvíli vyššie percento držania lopty (54 - 46), šance si neutvárali a Dúbravka v bránke bol bez práce. Naopak, v 27. min Hrošovský a onedlho aj Duda netrafili do priestoru troch žrdí. Taliansky kouč Spojených arabských emirátov Alberto Zaccheroni má na Kráľovský pohár k dispozícii výlučne hráčov z tamojšej najvyššej ligovej súťaže a kapitán jeho výberu Ahmed Chalil sa po polhodine hry dostal do dobrej príležitosti, no netrafil loptu dobre. Po občerstvovacej pauze v 37. min nevyšla Hubočanovi "malá domov", no Dúbravka vybehol ďaleko z bránky a zažehnal nebezpečenstvo. Potom museli na hracej ploche ošetrovať Škrtela, kapitán A-tímu SR však pokračoval v zápase. V závere prvého polčasu prišli dva svetlé momenty Kozákovho tímu. V 42. min Hrošovský medzi dvoma protihráčmi posunul loptu Rusnákovi a ten z uhla prestrelil Chalida Eisu - 1:0. Do kabín odchádzali Slováci ešte spokojnejší: v nadstavenom čase prvého dejstva Pekaríkov presný center našiel Ďuriša, ktorý hlavičkoval do horného rohu bránky Spojených arabských emirátov.

Po zmene strán najskôr zamestnal gólmana Chalida Eisu ľavačkou Pekarík, tesne pred zavŕšením 60. min Ahmed Chalil hlavičkoval vedľa. Na trávnik sa potom dostal Jaroslav Mihalík a svoj prvý dotyk s loptou v 66. min neokorenil gólom po peknej kolmici od Dudu. Nezvýšil ani Rusnák, v 71. min strieľal síce prudko, ale do stredu bránky. Onedlho však kapituloval Dúbravka. Neúnavný útočník Spojených arabských emirátov Ahmed Chalil si pekne nabehol do voľného priestoru na kolmicu striedajúceho Ryana Yaslama a tretiu príležitosť v stretnutí už využil a v 73. min dostal loptu do slovenskej siete - 2:1. Futbalisti SAE mali v závere viac loptu na kopačkách, v šiestej minúte nadstaveného času však Ahmed Chalil nevyrovnal. Slovensko postúpilo do nedeľňajšieho finále.