Americký futbal - 05.07.2020 20:17

Ďalší americký klub dotlačený do upustenia od indiánskych motívov

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Neutíchajúca vlna prostestov proti rasizmu v Spojených štátoch amerických dolieha aj na klub amerického futbalu Washington Redskins, a to už po niekoľký raz. Provokatívny názov spojený s červenou rasou bol v pomerne ostrom kontraste s názormi ich šéfa Georgesa Prestona Marshalla, ktorý sa viackrát postavil proti výstupom afroamerických hráčov. Do veci sa najnovšie obul aj jeden z hlavných sponzorov klubu, doručovacia spoločnosť FedEx, ktorá s veľkou pravdepodobnosťou celok z hlavného mesta dotlačí k premenovaniu.

Prostredníctvom svojho twitterového konta vedenie zatiaľ oznámilo len to, že sa zmenou názvu bude zaoberať na niektorom zo svojich najbližších zasadnutí. Päťnásobný šampión NFL pritom svoju históriu začal písať ako Boston Braves, následne prišlo premenovanie na Boston Redskins, sťahovanie do New Englandu a následne do Washingtonu viedlo ku zmene mena z mesta v Massachusetts až na súčasnú podobu. Okolo indiánskeho motívu je však vystavané všetko, počnúc logom, cez klubovú "bojovú pieseň" až po vzhľad haly.

"Musíme zohľadniť nielen našu tradíciu a históriu našej organizácie, ale aj spätnú väzbu od našich sponzorov, vedenia NFL a celej komunity," informoval klub a svojimi krokmi s veľkou pravdepodobnosťou napodobní bejzbalový Cleveland Indians. Indiána v logu nahradilo dominantné písmeno "C" a na klubových materiáloch sa už prakticky neobjavuje. Fanúšikovia ho však stále považujú za svoj symbol, veď bol roky maskotom klubu. Predmetom diskusií pritom bol pred nejakým časom aj indián v logu hokejového Chicaga Blackhawks.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora