Americký futbal - 14.09.2020 23:04

Toto je najdrahší štadión sveta! Je domovom dvoch klubov

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Športoviská 21. storočia disponujú mnohými vymoženosťami a vedeli by sme menovať štadióny, ktorým nechýba prakticky nič. Napriek tomu sa Američania odhodlali ísť ešte o krok ďalej a v Los Angeles vybudovali SoFi Stadium, ktorý do histórie vošiel ako najdrahší na svete. Otvorený bol len minulý týždeň a domáce zápasy v ňom budú hrať hneď dva kluby NFL - Rams a Chargers. Presnejšie túto stavbu v Kalifornii predstavili ako štadión a zábavný komplex, ktorý sa nachádza v tesnom susedstve Hollywoodu. Výstavba stála 5,5 miliardy amerických dolárov a s výrazným náskokom za sebou nechala Allegiant Stadium v Las Vegas aj MetLife Stadium v New Yorku.

Záujem oň je už teraz obrovský. Dátum na svoj event si už stihla zabezpečiť najslávnejšia wrestlingová asociácia a v marci sa tam má konať prestížna WrestleMania. Naplánovaný je tam Super Bowl 2022 a využitý má byť aj počas Olympijských hier 2028, ktorých je Los Angeles potvrdeným dejiskom. Zároveň by sa tu mali hrať futbalové Majstrovstvá sveta 2026, ktoré Američania organizujú spoločne s Mexikom a Kanadou. V meste je to štvrté športovisko, ktoré bude domácim prostredím viacerých klubov z jednej súťaže. O Staples Centre sa delia basketbalisti Lakers a Clippers, na futbalovom Dignity Health Park sa nejaký čas striedali LA Galasy s Chivas a bejzbalový Dodger Stadium v minulosti hostil Dodgers aj Angels.

Otvorenie SoFi Stadium malo byť pôvodne slávnostnejšie. Na začiatku výstavby v novembri 2017 sa počítalo s viacerými koncertami, no aktuálne leto poznačila pandémia a s ňou aj rušenie hromadných akcií. Neuskutočnil sa tak koncert Taylor Swift, ktorá mohla byť prvou ženou v histórii, ktorá otvorí štadión National Football League. V rámci kalendárneho roka 2020 sa tam mala ukázať aj skupina Guns N'Roses, country hviezda Kenneth Arnold Chesney, heavymetalové zloženie Mötley Crüe či rockeri Def Leppard.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora