Americký futbal - 11.01.2021 11:01

G.O.A.T. – Alebo, kto je skutočná KOZA?

Zdroj: Ludovit Galka

Americký futbal je pravdepodobne nekorunovaným kráľom štatistík a ankiet, v ktorých sa každoročne doslova utápajú športoví odborníci, novinári, nadšenci, či fanúšikovia, pričom ich asi najobľúbenejšou otázkou je: „Kto je G.O.A.T.?“

Pre nezasvätených vysvetlíme, že táto mystická „koza“ predstavuje jednoduchú skratku Greatest of all time, čiže ten najväčší zo všetkých.
Pochopiteľne, k zhode a jednote nedôjde nikdy, každý tábor bude velebiť svojho favorita, ale mená velikánov ako Tom Brady, Joe Montana, Jim Brown, Lawrence Taylor, Peyton Manning, či trebárs Johnny Unitas pozná bezpochyby každý, kto sa považuje za fanúšika tohto unikátneho športu.
Všetci menovaní a popri nich aj mnohí ďalší dominujú v desiatkach štatistických odvetví, medzi ktoré patria napr. počet dosiahnutých touchdownov, počet úspešných prihrávok, získaných yardov, odohraných zápasov, a tak ďalej až donekonečna. Niektorým patrí minulosť, iní zbierajú a rozširujú svoje úspechy ešte aj dnes.

Lenže okrem týchto, doslova notoricky známych hviezd existujú v americkom futbale aj menej známi, či takmer neznámi hrdinovia, o ktorých sa v športových rubrikách až toľko nepíše, ale pozornosť si určite zaslúžia.

A práve jedného takého hráča vám predstavíme. Hoci jeho športové štatistiky nie sú absolútne ničím výnimočné, ani nevyrážajú nikomu dych, počet jeho obdivovateľov stále rastie.
Volá sa Chase Daniel a v súčasnosti oblieka dres detroitských Lions na pozícii dvojky, čiže náhradného quarterbacka. V profesionálnej lige pôsobí od roku 2009, vystriedal 5 tímov a jeho základné štatistiky sú viac než skromné: vrátane tohto roka dohromady nastúpil v 69 zápasoch, z toho 5-krát ako starter (nie ako náhradník), dosiahol 178 úspešných prihrávok, s celkovým počtom 1694 yardov, 8 (slovom osem) touchdownov a 7-krát skončila jeho prihrávka v rukách súpera. Jeho percentuálna úspešnosť je 68,2% a QB rating 85,0.

Pýtate sa, prečo sa zaoberáme práve takýmto v podstate „bezvýznamným“ náhradníkom? Odpoveď je jednoduchá – Chase Daniel síce neoplýva rekordnými futbalovými štatistikami, ale to, čím udivuje aj tých najväčších odborníkov, sú jeho ekonomické štatistiky.

Počas svojej takmer 12-ročnej profesionálnej kariéry zarobil Chase Daniel niečo vyše 37,8 milióna USD. Jasné, oproti hviezdam ako Brady, Mahomes, či Rodgers, sú to smiešne peniaze, ale ak si tieto „smiešne“ peniaze spriemerujeme, vyjdú nám úžasné čísla:
7,56 mil. za každý zápas, v ktorom nastúpil od úvodu
4,72 mil. za každý dosiahnutý touchdown
212.411 za každú úspešnú prihrávku
144.862 za každý pokus o prihrávku
Treba samozrejme dodať, že toto je len „hra s číslami“ a nikto v profesionálnom športe zmluvy s hráčmi takto nepripravuje a ani následne neanalyzuje, ale na druhej strane musíme priznať, že mnohí označujú Danielovu kariéru a s ňou spojené zárobky za splnený americký sen.
Len pre porovnanie, Dak Prescott z Dallas Cowboys zarobil v rokoch 2016 až 2019 4 milióny dolárov, pričom nastúpil ako starter v 64 zápasoch nepretržite. Daniel za uvedené obdobie zinkasoval neuveriteľných 22 miliónov, pričom nastúpil v 10 zápasoch, z toho 3-krát ako starter.

A len tak pre zaujímavosť, zatiaľ čo podstatne známejší Cam Newton a Jameis Winston podpísali jednoročné zmluvy na sezónu 2020 za 1,75 mil. resp. 1.1 mil. USD, Daniel v prvom roku 3-ročnej zmluvy obdrží 3,5 milióna (ak rátame 1,25 milióna za sezónu a kompletný podpisový bonus vo výške 2,25 mil.).

Čiže sa dá pochopiť, ak niektorí „vtipkári“ volajú po zaradení agenta Chase Daniela do siene slávy.
Ak Chase Daniel vydrží v tíme Lions do roku 2022, jeho celkový zárobok sa vyšplhá na úctyhodných 47.36 mil. dolárov.

Je úžasné byť športovou ikonou, volať sa Tom Brady a vlastniť 6 prsteňov víťaza SuperBowlu, ale ak si mám vybrať svojho životného víťaza, osobne je mojou „kozou“ pán Daniels.

Navyše, Chase Daniels tiež vlastní prsteň šampióna SuperBowlu. Získal ho v sezóne 2010, keď bol na súpiske New Orleans Saints, hoci na hraciu plochu sa v uvedenom roku nedostal.