Novinky - 23.11.2018 08:54

Matej Tóth o náročnom roku: Dopingová kauza zmenila môj život

Katarína Kováčiková Autor: Katarína Kováčiková, Mária Dulaiová, redakcia/MD | Zdroj: noviny.sk/TV JOJ

Takto pred rokom bol celý tím Mateja Tótha v napätí, čakali na rozhodnutie jednotky pre integritu atletiky medzinárodnej asociácie atletických federácií, v hre bol totiž 4 ročný dištanc. "Ten prípad zmenil môj život, na 8 mesiacov negatívne, ale na zbytok života pozitívne," vyjadril sa Matej Tóth. "Minulý rok bol náročný mentálne ale aj finančne, Maťo musel dať 60-tisíc a zväz 20-tisíc," prezradil Martin Pupiš z Katedry telovýchovy a športu na UMB. 

Matej odstavený od súťaží trávil mesiace v neistote pričom oslovoval odborníkov, ktorí vypracovali expertízy, aby vysvetlili odchýlku v jeho biologickom pase. "Naše argumenty boli jasné, dávali zmysel, len sme potrebovali, aby dávali zmysel aj vedcom," poznamenal Matej. Rozhodnutie o jeho nevine prišlo v polovici decembra pred rokom. Matej Tóth ale prišiel počas dištancu o účasť na majstrovstvách sveta. "Štyri roky sa to nebude rátať, čiže ide o štvrť milióna," vysvetlil Pupiš. 

"Prínos vidím v tom, že by sme mohli viac spolupracovať s komisiou športovcov," vyjadrila sa riaditeľka antidopingovej agentúry Žaneta Csáderová. Šéfka antidopingovej agentúry ďalej dodáva, že na národnej úrovni by sme mali vychovávať odborníkov z oblasti medicíny a práva, ktorí by pomáhali našim športovcom pri takýchto problémoch. 

Katarína Kováčiková

Katarína Kováčiková

Síce rodená Bratislavčanka, no väčšinu života som zatiaľ strávila v Banskej Bystrici. Do mesta pod Urpínom som sa vrátila po absolvovaní vysokoškolského štúdia na Katedre žurnalistiky Univerzity Komenského v Bratislave. Malo to byť pôvodne iba na pár rokov, kým nebude syn Dominik väčší, no nakoniec sme tu zostali o čosi dlhšie. V televízii JOJ som začínala po vysokej škole a som jej verná doteraz. Témy si hľadám v banskobystrickom regióne, či už ide o krimi, samosprávu alebo občianske témy.

Viac článkov od autora
Mária Dulaiová

Mária Dulaiová

Až na rok strávený prácou pre ŽSR, to bolo vždy o novinárskej práci. Košický večer, Lúč, televízie Kabel Plus, Naša Košice, TV Global a napokon JOJ. A ďalšie noviny a školský rozhlas už počas základnej školy a gymnázia. A tak asi nikoho neprekvapí, že mám vyštudovanú žurnalistiku na UK v Bratislave. Po rokoch na štadiónoch a ihriskách ako športová redaktorka som sa v roku 2015 vrátila k tomu, kde som kedysi začínala - k domácemu i zahraničnému spravodajstvu z bežného i politického života. Bola to výzva a dodnes je, takže sa vlastne stále učím niečo nové. Vyskúšala som si ako sa robí dokumentárny film i píše kniha. Jednoducho - mám šťastie, že robím to, čo ma vždy bavilo. Navyše v kolektíve super ľudí, a to platí aj o predchádzajúcich zamestnaniach. Pokiaľ ide o záľuby - šport bol a vždy ostane mojou srdcovkou. Rovnako ako túlanie sa po svete a motorky a čítanie a… tento zoznam by bol dosť dlhý, tak ostaňme pri týchto. A pokiaľ ide o to, čo ma ženie ďalej či motivuje? Jednoducho - zvedavosť.

Viac článkov od autora