Novinky - 08.03.2019 16:13

Ján Volko prepisuje históriu slovenskej atletiky

redakcia/LH Autor: redakcia/LH | Zdroj: noviny.sk/TV JOJ

Slovensko vychovalo ďalšieho úspešného športovca, ním je Ján Volko. Svojim výkonom dokázal prepísať dejiny slovenskej atletiky. 60 metrov za 6 sekúnd a 60 stotín. Získal tak titul Majstra Európy. Asi len málokto veril, že na Slovensku vyrastie šprintérsky šampión. Jedným z mála je aj Naďa Bendová, trénerka Jána. Spoločne tvoria tento úspešný tandem už piaty rok.

 

Na otázku, či nebral svoje zaradenie ku šprintérom skôr za trest Ján reagoval, že "behal som vcelku rýchlo, hrával som pred tým síce futbal ale nebol som veľmi technický typ, takže rýchlosť som mal. Bolo to pre mňa logické, naozaj som rád, že som sa dostal do šprintérskej skupiny a mohol robiť to, čo ma baví. Šprint bol v podstate to, čo ma najviac bavilo." 

Pri tom, či Jánom ešte vždy hýbu emócie pri pozorovaní svojho behu odpovedá, že "čím viac to sledujem, tým tých emócií ubúda, skôr si začínam postupne uvedomovať, že čo sa vlastne stalo, čo sme dosiahli ako celý tím a čo to znamená pre Slovensko"

Vzhľadom k zraneniu trénerke Nadi Bendovej nezostávalo nič iné, len v cieli tŕpnuť, ako to celé napokon dopadne. "To už bola len otázka času, či vydrží alebo nevydrží, bolo to naozaj obrovské šťastie," skonštatovala na margo poraneného svalu. Na situáciu, keď so slzami v očiach sledovala oných 7 sekúnd, odpovedala, že "radšej som bola za hysterku, ako keby som si mala predstaviť, že to zranenie bude tak vážne, že by sme nemohli pokračovať." 

Risk na hrane

U Jána ide takpovediac o tanec na hrane. Jedno zranenie by mohlo ukončiť celú jeho kariéru. Lekári vyhodnotili tento šprint vďaka poranenej nohe za obrovský risk."V konečnom dôsledku som mal ja posledné slovo, dali sme ako tím na moje pocity. Cítil som sa dobre, nebolela ma noha priamo pred šampionátom, práve preto sme sa rozhodli, že do toho pôjdeme," zhodnotil Ján.

Prvé vyšetrenia čakajú šampióna budúci týždeň. Na ich základe zistia rozsah poškodenia, či sa stav zhoršil, alebo to zostalo tak, ako to bolo. "Na základe vyšetrení a diagnostiky bude nasledovať rehabilitácia a regenerácia," povedala trénerka. Keďže ide v podstate o začiatok sezóny s viacerými možnými vrcholmi, Volko sa postupne pripravuje na letnú sezónu. "Vrcholom letnej sezóny bude určite Letná Univerziáda a na prelome septembra a októbra sú majstrovstvá sveta v Katare," odpovedal šprintér. 

Pozrite si aj, prečo Petra Vlhová vyrazila do Špindlerovho Mlynu vrtuľníkom: