Novinky - 07.09.2019 08:59

Netradičná príprava Mateja Tótha. Rýchlu chôdzu trénuje na plavárni

Mária Dulaiová Autor: Mária Dulaiová, redakcia/LS | Zdroj: noviny.sk/TV JOJ

Viac ako 60-percentná vlhkosť a 31 stupňov. V takýchto podmienkach Matej Tóth trénuje a pripravuje sa na majstrovstvá sveta v katarskej Dohe. Na peklo, ktoré slovenského reprezentanta v chôdzi i jeho kolegyňu Mariku Czákovú čaká im má pomôcť drina na banskobystrickej plavárni.

Otázka, či už niečo podobné zažili sa doslova núkala. "Tak takýto extrém ešte nie, toto je naozaj niečo výnimočné, čo asi si vyžadujú aj tie výnimočné podmienky," vraví s úsmevom Matej Tóth. "V noci tam predpokladáme okolo 32 až 33 stupňov a tá vlhkosť môže byť aj vyššia," vysvetľuje tréner Matej Spišiak. 

Počas šliapania kilometrov obom chodcom vzduch ešte viac zohrieva radiátor. Nezvyčajnú prípravu absolvujú až do odchodu na posledné sústredenie pred šampionátom, ktorý bude na prelome septembra a októbra. "Skúšame nastaviť ten organizmus na to, aby sme čo najmenej trpeli a uvidíme, čo to prinesie," vraví tréner. 

"Je to riešenie, ktoré sme boli schopní urobiť v slovenských podmienkach, pretože väčšina tých krajín má svoje laboratóriá, ktorých cena je na úrovni 200 - 250 tisíc eur, kde si simulujú tie podmienky, ktoré budú v Dohe a o rok neskôr aj v Tokiu," povedal šéftréner Slovenského atletického zväzu, Martin Pupiš. 

Obaja slovenskí reprezentanti pri večernom tréningu na plavárni aj veľa vypotia. "Ešte sme to nestihli odvážiť úplne presne, ale to sa tak pohybuje ten liter za hodinu," myslí si Tóth. "Tým, že tento rok sme boli aj v Dubaji na takom kratšom sústredení, to teplo bolo neskutočné, tam som sa aj vážila po tréningoch a to boli dole aj tri kilá," povedala reprezentantka Slovenska v chôdzi Mária Czaková. 

Tréningy pre slovenských chodcov končia vetou trénera - a nechoďte spať skoro. Keďže preteky na svetovom šampionáta odštartujú pred polnocou, musia režim svojich tiel doslova prekrútiť.

Mária Dulaiová

Mária Dulaiová

Až na rok strávený prácou pre ŽSR, to bolo vždy o novinárskej práci. Košický večer, Lúč, televízie Kabel Plus, Naša Košice, TV Global a napokon JOJ. A ďalšie noviny a školský rozhlas už počas základnej školy a gymnázia. A tak asi nikoho neprekvapí, že mám vyštudovanú žurnalistiku na UK v Bratislave. Po rokoch na štadiónoch a ihriskách ako športová redaktorka som sa v roku 2015 vrátila k tomu, kde som kedysi začínala - k domácemu i zahraničnému spravodajstvu z bežného i politického života. Bola to výzva a dodnes je, takže sa vlastne stále učím niečo nové. Vyskúšala som si ako sa robí dokumentárny film i píše kniha. Jednoducho - mám šťastie, že robím to, čo ma vždy bavilo. Navyše v kolektíve super ľudí, a to platí aj o predchádzajúcich zamestnaniach. Pokiaľ ide o záľuby - šport bol a vždy ostane mojou srdcovkou. Rovnako ako túlanie sa po svete a motorky a čítanie a… tento zoznam by bol dosť dlhý, tak ostaňme pri týchto. A pokiaľ ide o to, čo ma ženie ďalej či motivuje? Jednoducho - zvedavosť.

Viac článkov od autora