Novinky - 25.11.2019 14:21

Dokument Neľutujem: Pravdivý príbeh Mateja Tótha o dopingovom škandále

Mária Dulaiová Autor: Mária Dulaiová, redakcia/MD | Zdroj: noviny.sk/TVJOJ

Po testoch, ktoré musel Matej Tóth absolvovať sa ukázalo, že je čistý. Na tento športový incident by tak každý jeho fanúšik a nadšenec športu najradšej zabudol. Autorka dokumentu Mária Dulaiová prezradila, že v zime v roku 2017 kedy sa ukázalo, že je čistý,  to ani zďaleka neskončilo. "Žilo to v ňom ďalej. Prezradili nám to rodičia a jeho brat. Uzatvorilo sa to až vtedy, keď zvládol Majstrovstvá Európy a priniesol striebornú medailu. Až vtedy, keď sa rozplakal v cieli to z neho všetko spadlo. Bola to jeho vnútorná bodka," prezradila reportérka TV JOJ a autorka dokumentu. 

Matej Tóth ale prezradil, prečo sa rozhodol opäť sa vŕtať v kauze, ktorá ho tak poznačila. "Bola to skvelá možnosť dať takú trojbodku. Vyrozprávať sa z toho a ukázať všetkým, ako to v skutočnosti bolo. Nie ale z technického hľadiska, lebo tam to je jasné, ale ako sme to naozaj vnútorne prežívali ja a moji blízki. V tomto je ten dokument naozaj cenný," vyjadril sa Matej Tóth, reprezentant SR v chôdzi na 50 km. 

Plánoval zabaliť kariéru?

Na otázku, či pred 2 rokmi naozaj nechcel so všetkým hodiť a nechať kariéru tak, Matej odpovedal jasne. Hoci bol presvedčený, že končí a k vrcholovému športu sa nevráti, to vďaka veľkej podpore nechcel vzdať. "Chcel som sa aj ja odvďačiť tým ľuďom, že to vyskúšame. Nebol som pod nejakým tlakom, že musím. Povedali sme si, že chceme. Naozaj na MS EU v Berlíne to tak pre mňa zhaslo, keď som získal striebornú medailu. Začal som ako keby odznova," poznamenal slovenský reprezentant. 

Matej Tóth bol pritom naozaj známy tým, že tvrdo bojoval proti dopingu. Zostalo mu to ale aj po tejto afére? "Určite áno. Samozrejme som troška vytriezvel z tých ideálov ale stále som bojovník za čistotu v športe. Nemám čo skrývať a som hocikedy za to, aby sa športovci kontrolovali. No moje ideály, že športovci sú čistí, sú preč," dodal. 

Koniec Mateja Tótha

Autorka dokumentu sa rozhovorila aj o tom, ako Mateja vnímali ľudia na ulici. "Matejov tréner Matej Spišiak nám priznal, že boli ľudia, ktorí ho zastavili na ulici a zostali v pochybách, hoci im to vysvetľoval," poznamenala Marika Dulaiová. Názov dokumentu "Neľutujem" vznikol vlastne zo slov Mateja Tótha, aj keď autorka mala pre dokument iný názov. Matej totiž vyhlásil, že neľutuje tú energiu, ktorú vynaložil pri tomto prípade. Podľa jeho slov tak dal nádej iným športovcom sa poriadne obhajovať, ak sa stretnú/ stretávajú s podobnou situáciou. "Neľutujem, že som bojoval, že som to musel celé prejsť."  

Hoci už Matej niekoľkokrát povedal, že končí svoju kariéru, teraz to bude definitívne. Chce tak urobiť na olympiáde v Tokiu. Prípravu na olympiádu absolvoval v Tatrách. Tokio by ale malo byť jeho poslednou bodkou. 

Mária Dulaiová

Mária Dulaiová

Až na rok strávený prácou pre ŽSR, to bolo vždy o novinárskej práci. Košický večer, Lúč, televízie Kabel Plus, Naša Košice, TV Global a napokon JOJ. A ďalšie noviny a školský rozhlas už počas základnej školy a gymnázia. A tak asi nikoho neprekvapí, že mám vyštudovanú žurnalistiku na UK v Bratislave. Po rokoch na štadiónoch a ihriskách ako športová redaktorka som sa v roku 2015 vrátila k tomu, kde som kedysi začínala - k domácemu i zahraničnému spravodajstvu z bežného i politického života. Bola to výzva a dodnes je, takže sa vlastne stále učím niečo nové. Vyskúšala som si ako sa robí dokumentárny film i píše kniha. Jednoducho - mám šťastie, že robím to, čo ma vždy bavilo. Navyše v kolektíve super ľudí, a to platí aj o predchádzajúcich zamestnaniach. Pokiaľ ide o záľuby - šport bol a vždy ostane mojou srdcovkou. Rovnako ako túlanie sa po svete a motorky a čítanie a… tento zoznam by bol dosť dlhý, tak ostaňme pri týchto. A pokiaľ ide o to, čo ma ženie ďalej či motivuje? Jednoducho - zvedavosť.

Viac článkov od autora