Novinky - 12.07.2020 13:49

Oslavoval prekonanie Boltovej dvojstovky! Odbehol len 185 metrov

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Keďže aktuálny ročník Diamantovej ligy prerušil koronavírus, atléti boli odkázaní na menšie a náhradné akcie. Jednou z nich bol exhibičný míting Inspirational Games, organizovaný Švajčiarmi, ktorý využil moderné technológie a systém rozdelených obrazoviek na to, aby sa mohli naraz konfrontovať športovci bez toho, aby sa zlučovali v jednej hale. Organizátori si však vystrúhali poriadnu hanbu a jej obeťou bol šprintér Noah Lyles. Štvornásobný víťaz Diamantovej ligy a dvojnásobný zlatý medailista z ostatných MS patril medzi najväčšie hviezdy podujatia a zároveň medzi favoritov behu na 200 metrov.

Napriek silnému protivetru dokázal 22-ročný Američan naplniť papierové prognózy, vyhral a na časomiere dokonca svietil impozantný čas 18,90. V praxi to znamenalo, že takmer o tri stotiny prekonal svetový rekord Usaina Bolta z roku 2009. Svoje osobné maximum mal zároveň vylepšiť o šesť stotín. "To nemôže byť pravda!" nadšene zvolal komentátor BBC a mal väčšiu pravdu ako si pôvodne myslel. Zhruba o päť minút neskôr prišli organizátori so zistením, že štartér zle určil miesto, odkiaľ mal Lyles vybehnúť a bežal preto o 15 metrov kratšiu vzdialenosť ako jeho súperi.

Impozantný čas tak namiesto "dvojstovky" dosiahol na 185-metrovej trati. Za iných okolností by takúto chybu neprehliadli, lenže Inspirational Games sa nekoná pre obmedzenia v jednej hale a na jednom okruhu, ale atléti sa medzi sebou konfrontovali na diaľku a šprintovali na rôznych tartanoch, v rôznych krajinách. "Nemôžete sa takto zahrávať s mojimi emóciami...." napísal Američan, ktorý bol pár minút vnímaný ako držiteľ svetového rekordu. Nakoniec bol z výsledkovej listiny vymazaný a triumf si odniesol Francúz Christophe Lemaitre.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora