Novinky - 09.09.2020 21:49

Semenyaová má dve možnosti, ako ďalej súťažiť. Obe odmieta

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Dianie okolo juhoafrickej atlétky Caster Semenyaovej v roku 2018 dostalo do rozpakov celú atletickú verejnosť. Po jej ťažení zlata na olympiáde v Riu a na majstrovstvách sveta v Londýne sa začalo s plnou vážnosťou riešiť jej pohlavie. Mohli za to zvýšené hodnoty testosterónu v krvi, ktorý však nebol následkom dopingu ani zmeny pohlavia. Šlo o komplikovanejšiu biológiu v jej tele, v rámci pohlavného vývoja a jej pôsobenie na medzinárodných podujatiach bolo prerušené.

Pred OH v Tokiu sa intenzívne riešilo, či na nich bude môcť šampiónka z Ria v behu na 800 metrov štartovať a verdikt je jednoznačný. Buď musí absolvovať operáciu alebo užívať lieky na zníženie hladiny testosterónu v krvi. Bežkyňa sa snažila toto rozhodnutie prelomiť prostredníctvom Športového arbitrážneho súdu, no neuspela. "Som veľmi sklamaná z tohto výsledku. Odmietam dovoliť svetovej atletike, aby ma nadrogovala alebo zmenila to, kým som. Vylúčenie športovkýň alebo ohrozovanie ich zdravia len pre ich vrodené danosti, je krokom na nesprávnu stranu dejín," povedala Semenyaová novinárom a naznačila tým, že jej kariéra sa chýli ku koncu.

Na osemstometrovej trati sa pritom trikrát stala majsterkou sveta, dvakrát olympijskou šampiónkou a jej osobný rekord 1:54,25 je len o sekundu pomalší ako svetový rekord Jarmily Kratochvílovej z roku 1983. Na majstrovstvách sveta 2019 v Dauhe pritom stačilo zlatej Halimah Nakaayiovej zaknihovať čas na úrovni jednej minúty a 58 sekúnd. Počas posledných dvoch rokov svojho aktívneho pôsobenia Juhoafričanka z dvanástich absolvovaných mítingov mala horší čas len dvakrát. V oboch prípadoch z toho však bolo prvé miesto.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora