Novinky - 04.11.2020 22:04

Žiarili aj v našich prenosoch, teraz ašpirujú na cenu Atlét roka

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Svetová atletika každoročne oceňuje najlepších športovcov sveta z disciplín, ktoré zastrešuje. Honor sa dostane jednej ženskej a jednému mužskému športovcovi a táto tradícia trvá od roku 1988. Zverejnené boli mená desiatich adeptov v každej kategórii, ktorí môžu byť odmenení za rok 2020. Ten sa potýkal s viacerými špecifikami, zrušenými podujatiami a v neposlednom rade, nekonala sa olympiáda, ktorá mala byť pre bežcov, skokanov či vrhačov vrcholom sezóny. Napriek tomu sa rodili viaceré pozoruhodné výkony, padali rekordy a ďalší si s prehľadom upevnili svoje postavenie svetovej jednotky.

Medzi mužmi sa dva roky po sebe radoval bežec na dlhé trate Eliud Kipchoge, ktorý tento rok svoju pozíciu neobháji. Spomedzi žien komisia v roku 2018 vybrala skokanku do diaľky a trojskokanku Caterine Ibargüenovú Menovú a o rok neskôr prekážkarku Dalilah Muhammadovú. Tohtoročné nominácie sa zaobišli bez nich. Za viacnásobných držiteľov ceny Atlét roka možno spomenúť Carla Lewisa, Usaina Bolta, Hichama El Guerrouja, Marion Jonesovú či Jelenu Isinbajevovú. V roku 2000 na trón tejto ankety vystúpil český oštepár Jan Železný. Niekoľkými atletickými mítingami sme sa vám počas roka 2020 hlásili aj v našich priamych prenosoch na Huste.tv a v akcii bolo niekoľko top hviezd svetového formátu. Dôkazom je aj ich pozícia medzi adeptami na ocenenie.

Sklamanie zavládlo napríklad vo Veľkej Británii, ktorá má jedinú kandidátku. Je ňou bežkyňa na stredné vzdialenosti Laura Muirová, ktorá ovládla beh na 1500 metrov na troch tohtoročných mítingoch, vždy v impozantnom čase pod štyri minúty. Časom 3:58,24 sa blysla aj na Memoriáli Kamily Skolimowskej v Poľsku a o mesiac neskôr v Berlíne ho ešte vylepšila takmer o sekundu. Na rovnakom podujatí sa predviedol aj nemecký oštepár Johannes Vetter, ktorého delili desiatky centimetrov od prekonania svetového rekordu Jana Železného. Ten padol ešte v roku 1987a považovaný bol za nedotknuteľný, až kým tento muž v Choržowe nehodil 97,76 metra. Tretí najdlhší hod guľou v histórii tento rok predviedol Američan Ryan Crouser a dlhodobou neohrozenou jednotkou diskárskej sekcie je Švéd Daniel Stahl, ktorý vyhral na 17 z 19 mítingov, ktorých sa stihol od júna zúčastniť. Veľkú budúcnosť má pred sebou aj 20-ročná holandská štvorstovkárka Femke Bolová a nezdolateľným dojmom pôsobí na dvestometrovej trati Noah Lyles.

Menoslov adeptov dopĺňa napríklad americký osemstovkár Donovan Brazier, fenomenálna americká šprintérka Elaine Thompsonová-Herahová, čerstvý držiteľ svetového rekordu na 5 kilometrov Joshua Cheptegei, vytrvalkyňa Sifan Hassanová, venezuelská trojskokanka Yulimar Rojasová alebo Švéd Mundo Duplantis, ktorý je od februára držiteľom najvyššieho skoku o žrdi v histórii (6,18 metra). Za európsky kontinent ešte možno doplniť nórskeho bežca na 400 metrov s prekážkami Karstena Warholma a tradične početne zastúpený je úsek vytrvalcov s Etiópčankami Ababel Yeshanehovou a Letesenbet Gideyovou, Keňankou Hellen Obiriovou či Uganďanom Joshuom Cheptegeiom.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora
Tagy: Atletika