Program
Atletika - 07.06.2021 10:46

Tretia atletická miestenka v Tokiu! Zabehla ju Emma Zapletalová

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv

Slovenská bežkyňa na 400 metrov cez prekážky Emma Zapletalová splnila olympijský limit a tešiť sa môže na zápolenie v Tokiu. Svoju misiu zvládla na mítingu seriálu World Athletics Continental Tour v holandskom Hengele, kde finišovala na štvrtom mieste s časom 55,29 sekundy a 11 stotín. Olympijský limit bol pritom nastavený na 55,4 sekundy. Slovenská atlétka ho pokorila už vlani, no to bola sezóna Svetovou atletickou federáciou oficiálne pozastavená pre pandémiu a dosiahnuté výkony sa tak nezohľadňovali.

Pre rodáčku z Nitry ide o druhý najlepší kariérny výkon a o jedinú desatinu zaostala za svojím osobným rekordom. O jeho vylepšenie a zároveň ustanovenie nového slovenského maxima ju pripravilo zaváhanie na poslednej prekážke. Pozitívom však je jej účasť na akcii pod piatimi kruhmi, kde má zatiaľ istotu účasti len trojica slovenských atlétov. Skôr si ju zabezpečili chodci Matej Tóth a Michal Morvay. "Som šťastná, že to konečne padlo a potvrdila som limit z minulého roku. Teším sa, že pôjdem do Tokia. Viem však, že ešte mám na viac, lebo aj teraz som porobila chybičky – možno som nad nimi 'lietala' trochu vysoko a pred poslednou som urobila krok navyše. Ale aj také sú prekážky," cituje jej slová Slovenský atletický zväz.

Sama verí, že v prípade ideálneho výkonu je schopná štvorstovku zvládnuť aj pod 55 sekúnd a takýto výkon by najradšej načasovala na júlové majstrovstvá Európy, ktorých dejiskom bude estónsky Tallinn. Čo sa týka holandského Hengela, prekvapenie sa nekonalo a triumfovala domáca Femke Bolová, ktorá navyše ustanovila rekord mítingu. Druhé miesto obsadila Ukrajinka Anna Ryžikovová, tretia bola Juhoafričanka Wanda Nelová.