Novinky - 30.11.2019 17:44

Budúca sezóna Formuly 1 pozná svoje kompletné obsadenie

Tomáš Horváth Autor: Tomáš Horváth | Zdroj: Huste.tv/Instagram

Aktuálna sezóna kráľovnej motošportu sa síce ešte neskončila, no už teraz je na pretrase tá nasledujúca. Pred posledným víkendom ročníka 2019 sa definitívne uzavrel štartovací rošt, na ktorom bude aj v budúcej sezóne dvadsať jazdcov. Rok 2020 bude pre Formulu 1 posledným pred veľkými zmenami, ktoré vojdú do platnosti od ročníka 2021.

Skompletizovala sa tak elita pretekárov, ktorá zabojuje o titul a možno aj o prelomenie dominancie Mercedesu. V nemeckej stajni ku zmenám nedošlo. Aj v nasledujúcej sezóne to bude dvojica Lewis Hamilton - Valtteri Bottas, ktorá sa pokúsi o predĺženie hegemónie úspešnej automobilky. Bezo zmien zostáva aj Ferrari, ktorá dáva dôveru kombinácii skúsenosti s mladíckou dravosťou. Sebastian Vettel a Charles Leclerc budú mať za úlohu atakovať čelné priečky a zosadiť Mercedes z trónu. Najmladšou pretekárskou dvojicou z elitnej trojky disponuje Red Bull, keď budúci ročník odštartuje Max Verstappen a Alex Albon, teda jazdci, ktorí u “červených býkov” aj ukončia prebiehajúcu sezónu.

Jednou zo zmien v menoslove pretekárov je nasadenie Estebana Ocona po ročnej prestávke. Francúzsky pilot zasadne do monopostu Renault a po boku Daniela Ricciarda sa pokúsi ponaháňať čelnú trojicu tímov. Žiadne zmeny sa naopak neudiali v McLarene, či Racing Pointe. Tam sa šéfovia spoliehajú na Carlosa Sainza a Landa Norrisa, resp. Lanca Strolla a Sergia Pereza. Najstarším pretekárom zostane aj v nasledujúcom ročníku Kimi Räikkönen, ktorý pokračuje v Alfe Romeo po boku Antonia Giovinazziho.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

2020 grid: complete ✅ . #F1 #Formula1 #F12020

Príspevok, ktorý zdieľa FORMULA 1® (@f1),

Napriek rôznym špekuláciám o odchode Romaina Grosjeana z Haasu, Francúz v tíme zostáva. Aj v roku 2020 bude spoločne s tímovým kolegom Kevinom Magnussenom bojovať o doslova holé prežitie v kráľovnej motošportu. Rovnako zotrváva v kolotoči F1 aj dvojica Pierre Gasly - Daniil Kvjat a to v “béčkovom” tíme Red Bullu, ktorým je Toro Rosso, avšak to od budúceho roka mení názov a vystupovať tak bude ako Scuderia Alpha Tauri. Druhou zmenou v menoslove jazdcov je nasadenie Nicholasa Latifiho ku Georgeovi Russellovi do trápiaceho sa Williamsu. Mladí piloti teda budú mať čo robiť, aby svoj talent ďalej rozvíjali a vypýtali si prípadne miesto v lepšej stajni.

Ročník 2020 štartuje už tradične v austrálskom Melbourne, kde je úvodná veľká cena naplánovaná na 15. marca. Ešte predtým sú však na programe testy v španielskej Barcelone a to v druhej polovici februára. Do kalendára pre budúcu sezónu pribudli dva nové okruhy. Tretím stanoviskom pre F1 bude Vietnam a v rámci piatej Veľkej ceny sa kolotoč presunie do Holandska na slávny okruh Zandvoort. Naopak jazdiť sa v budúcom roku nebude v Nemecku a záver sezóny je na programe 29. novembra v Abú Zabí.

Tomáš Horváth

Tomáš Horváth

Viac článkov od autora