Novinky - 21.03.2020 18:11

Pred šesťdesiatimi rokmi sa narodil pretekársky velikán

Tomáš Horváth Autor: Tomáš Horváth | Zdroj: Huste.tv/Youtube

Dnešný deň je výnimočný najmä pre pretekársky svet. Presne pred šesťdesiatimi rokmi sa totiž narodil jeden z velikánov Formuly 1. Trojnásobný majster sveta a vzor mnohých mladých pilotov Ayrton Senna by dnes oslavoval svoje šesťdesiate narodeniny.

Podobne ako väčšina pilotov kráľovnej motoršportu, aj Senna odštartoval svoju kariéru pri motokárach. Do prestížneho seriálu F1 sa dostal v roku 1984, kedy debutoval na domácej Veľkej cene v monoposte tímu Toleman. Na trati sa však dlho neohrial, keď už v ôsmom kole musel odstúpiť z pretekov kvôli technickym problémom. Prvé víťazstvo si pripísal hneď vo svojej druhej sezóne na Veľkej cene Portugalska, kedy získal aj premiérovú pole position. To už pôsobil v stajni Lotus, kde strávil tri sezóny.

Prelomové však bolo jeho pôsobenie v McLarene. Do tohto tímu prišiel v roku 1988 a stal sa parťákom Alaina Prosta. Hneď v tomto ročníku dokázal vyhrať osem Veľkých cien a získať svoj premiérový titul majstra sveta. Jeho tímový kolega vyhral sedem pretekov a na Sennu v konečnom zúčtovaní stratil tri body. Jediným pilotom, ktorý v tejto sezóne dokázal v niektorých pretekoch zvíťaziť bol okrem spomínanej dvojice Gerhard Berger.

O čosi jednoznačnejšie získal Brazílčan titul v roku 1990. O päť bodov porazil Prosta a pripísal si druhý triumf v šampionáte F1. Najdominantnejší však bol v sezóne 1991, kedy s prehľadom porazil Nigela Mansella a počas štyroch ročníkov zaznamenal už svoj štvrtý majstrovský primát. Posledné víťazstvo si Senna pripísal na Veľkej cene Austrálie v roku 1993, ešte ako pilot McLarenu. O rok neskôr tragicky zahynul pri Veľkej cene San Marína na okruhu Imola. Vo veľkej rýchlosti narazil do jedného z múrov v rýchlosti viac ako 200 kilometrov za hodinu.

Tomáš Horváth

Tomáš Horváth

Viac článkov od autora