Novinky - 03.05.2020 20:11

Leclercova hegemónia skončila! Vynikajúce preteky vyhral Albon!

Tomáš Horváth Autor: Tomáš Horváth | Zdroj: Huste.tv/Instagram

Po dvojtýždňovej odmlke sa dnes uskutočnila ďalšia virtuálna Veľká cena pretekov Formuly 1. Tentokrát si to piloti rozdali na okruhu v Brazílii. Už kvalifikácia naznačila zaujímavý priebeh, ktorý následne pokračoval aj v samotných pretekoch. Skončila sa tiež hegemónia Charlesa Leclerca, ktorý nevyhral ani kvalifikáciu.

Už v kvalifikácii to nebolo ideálne pre Leclerca, ktorý obsadil až šieste miesto. Pole position si vybojoval belgický pretekár v službách Mercedesu Stoffel Vandoorne. Ten sa však na úvod závodu dostal do kolízie a prepadol sa o niekoľko miest naprieč štartovacím roštom.

Naopak výborný štart zaznamenal Leclerc. Posunul sa na druhú priečku a súboj s Alexom Albonom sa mohol začať. Práve táto dvojica si niekoľko kôl po sebe menila poradie na prvom, resp. druhom mieste. Ako prvý zašiel do boxov pretekár Ferrari, ktorý sa snažil o tzv. “undercut”. Ten však napokon nebol úspešný, keďže pilot Red Bullu navštívil mechanikov až o pár kôl neskôr a napriek tomu sa na trať vrátil v tesnej blízkosti Leclerca.

Albon ale zvolil mäkšiu sadu pneumatík, čím si vydobil lepšiu pozíciu do druhej polovice pretekov, zatiaľ čo Leclerc pokračoval na najtvrdšej možnej sade tvrdých pneumatík. Monacký talent navyse dostal trojsekundovú penalizáciu za niekoľkonásobné menšie varovania, čo nahrávalo do karát práve Albonovi. Thajský jazdec Red Bullu napokon ťažil práve z tejto skutočnosti a pomerne v pokoji si postrážil Leclercovu pozíciu, keďže mu stačilo skončiť aj na druhom mieste ak strata neprevyšovala tri sekundy. Albon teda narušil hegemóniu pilota Ferrari a po prvýkrát v tejto sérii vo virtuálnych pretekoch zvíťazil. Pred Leclerca sa navyše dostal aj pôvodne tretí George Russell na Williamse.

Virtuálna Veľká cena Brazílie, výsledky:
1. Alex Albon (Red Bull - pilot F1
2. George Russell (Williams - pilot F1)
3. Charles Leclerc (Ferrari - pilot F1)
4. Stoffel Vandoorne (Mercedes - bývalý pilot F1)
5. Esteban Gutierrez (Mercedes - bývalý pilot F1)

Tomáš Horváth

Tomáš Horváth

Viac článkov od autora