Novinky - 13.05.2020 18:33

Aké sú možné scenáre po Vettelovom odchode z Ferrari?

Tomáš Horváth Autor: Tomáš Horváth | Zdroj: Huste.tv

Včerajším dňom otriasla správa o konci Sebastiana Vettela vo Ferrari. Nemecký pilot Formuly 1 strávil v talianskom tíme päť úplných sezón a v rovnakých farbách by mal dokončiť aj tú aktuálnu za predpokladu, že sa bude pretekať. Koniec štvornásobného šampióna prišiel náhle a neočakávane. Otvoril však priestor na niekoľko rošád v rámci ďalších tímov.

V tomto momente je teda voľné pretekárske sedadlo vo Ferrari pre sezónu 2021. Do hry tak vstupujú adepti, ktorí by ho radi obsadili a jazdili tak po boku Charlesa Leclerca. Monačan má zmluvu platnú až do ročníka 2024 a dá sa očakávať, že z neho po Vettelovom odchode bude tímová jednotka. Situácia to však bude celkom zaujímavá, keďže Leclerc má len 22 rokov a je tak veľmi pravdepodobné, že k sebe dostane staršieho kolegu. Čosi podobné zažívajú v Red Bulle, kde Maxovi Verstappenovi sekunduje Alex Albon. Ak sa však naozaj Leclerc stane jednotkou tímu z Maranella, bude to celkom oprávnene. V ročníku 2019 podával vynikajúce výkony a dá sa povedať, že už prakticky pri svojej prvej sezóne vo Ferrari schoval Vettela do vrecka.

Pretekári F1 Vettel a Hamilton
Zdroj: sita

Čo by však mohlo narušiť plány monackého pretekára je príchod Lewisa Hamiltona. Tento variant je ale pravdepodobne nereálny. Jednak by Brit jednoznačne nesúhlasil s pozíciou dvojky a na druhej strane nemá príliš dôvod odchádzať z dobre fungujúceho tímu, s ktorým vyhráva jeden titul za druhým. Po sezóne sa síce končí zmluva Hamiltonovi aj Bottasovi, no Mercedes je známy tým, že stavia na overených a spoľahlivých pilotoch, ktorých aktuálne má a zmluvne si ich môže zaviazať aj na dlhšie. Ak teda zo zoznamu uchádzačov o miesto vo Ferrari odrátame dvojicu strieborných šípov, môžeme pokojne pokračovať ďalej.

Najhorúcejším kandidátom na túto pozíciu je údajne Carlos Sainz. Momentálne jazdec McLarenu a tímový kolega Landa Norrisa by sa tak konečne mohol dočkať stabilnej pozície v elitnom tíme. Má síce len 25 rokov, no v F1 absolvoval už päť úplných sezón, čo hrá absolútne v jeho prospech. Sainz navyše pôsobí nekonfliktne a nemusel by tak robiť veľké problémy Leclercovi ako tímovej jednotke. Ak by sa teda vo Ferrari zahrali napríklad na Mercedes či Red Bull, kde sú pozície jasne stanovené. Okamžite sa tak ponúka pomerne jednoduchá výmena Sainza s Vettelom, čo by mohlo vyhovovať obom stajniam.

Zdroj: sita

Do boja o miesto ale rozhodne budú chcieť prehovoriť aj ďalší pretekári. Jedným z nich by mohol byť aj Daniel Ricciardo, ktorý sa po odchode z Red Bullu príliš nenašiel v Renaulte a potreboval by tak vzpruhu. Kvality jednoznačne má, veď niekoľkokrát vyhral Veľkú cenu a predvádzal tiež vyrovnané boje či už s Vettelom alebo Verstappenom v Red Bulle. Je navyše skúsený a nemusel by prípadne potrebovať toľko pozornosti pri zoznamovaní sa s autom. Na druhej strane však môže byť hrozbou pre Leclerca, čo dokázal po boku Verstappena a kvôli čomu vlastne Red Bull opustil.

Kto je ešte skúsenejší ako Ricciardo, je Fernando Alonso. Povedzme si, že toto by bola naozaj prestupová bomba. Ak by sa vrátil 38-ročný španielsky matador do tímu, v ktorom pôsobil päť sezón, bezpochyby by to vyvolalo šialené ohlasy fanúšikov. V tomto prípade by ale Ferrari nemohlo vedieť, ako to celé dopadne. Spomíname si na Alonsove výkony v McLarene, keď nemal k dispozícii spoľahlivé auto, ale napriek tomu z neho vždy dokázal vytlačiť maximum. Pre Leclerca by tak mohol byť menej čitateľný a pre celú stajňu absolútne nevyspytateľný. Ďalším otáznikom je vek. Alonso by do sezóny 2021 vstupoval ako 39-ročný, čo už nie je pre tento šport málo. Iný názor na túto problematiku môže mať napríklad Kimi Räikönnen, ktorý dokázal, že ak je pilot naozaj extratrieda, vie to dokázať v akomkoľvek veku.

Zdroj: sita

Späť však k Vettelovi. Aktuálne sa najpravdepodobnejšie javí jeho výmena so Sainzom. Nemec by tak jazdil v McLarene, ktorý bude od novej sezóny poháňať opäť Mercedes. Nemusí to ale byť také jednoduché. Pokojne z toho môže byť napríklad trojvýmena. Sainz zasadne do Ferrari, Ricciardo do McLarenu a Vettel do Renaultu. V hre stále zostáva aj prípadná ročná prestávka, počas ktorej by Vettel mohol načerpať nové sily a dôkladne sa pripraviť na sezónu 2022, kedy sa budú výrazne meniť pravidlá. Ako to napokon dopadne uvidíme zrejme v najbližších týždňoch. Pri F1 však jeden nikdy nevie a tak je možné, že sa nenaplní žiaden z týchto scenárov a všetko bude úplne inak.

Tomáš Horváth

Tomáš Horváth

Viac článkov od autora