Novinky - 18.05.2020 15:11

Kto má isté miesto pre sezónu 2021?

Tomáš Horváth Autor: Tomáš Horváth | Zdroj: Huste.tv/Instagram

Aktuálny ročník seriálu pretekov Formuly 1 sa kvôli pandémii koronavírusu nemohol začať v plánovanom termíne. Tímy a jazdci sa momentálne pripravujú na prípadný štart sezóny od júla, no ešte predtým poriadne zamiešal karty v zložení jednotlivých stajní pre ročník 2021 Sebastian Vettel. Ten svojim odchodom z Ferrari spustil kolotoč na prestupovom trhu, kde sa okamžite začal boj o voľné miesta. Istú pozíciu majú pre začiatok budúceho roka len siedmi jazdci.

V najlepšej pozícii sú momentálne Ferrari a McLaren. Oba tímy už poznajú kompletné zloženie pilotov, ktorí budú hájiť ich farby v sezóne 2021. Talianska stajňa stavila na dravosť a mladosť v podobe Charlesa Leclerca a Carlosa Sainza, kým anglický tím nakombinoval skúsenosť s obrovským talentom v podobe Daniela Ricciarda a Landa Norrisa. Okrem týchto dvoch tímov sú potvrdení aj ďalší traja piloti v troch rôznych stajniach. Max Verstappen má platnú zmluvu v Red Bulle, Esteban Ocon v Renaulte a Sergio Perez v Racing Pointe. Zvyšných trinásť miest zostáva nateraz voľných.

Bez obsadenia zatiaľ zostávajú oba monoposty Mercedesu. Tam sa však dá očakávať predĺženie zmluvy u Lewisa Hamiltona, no zaujímavé to môže byť s jeho tímovým kolegom. Tým by totiž už nemusel byť Valtteri Bottas. Špekuluje sa o viacerych alternatívach. Jednou z nich je samozrejme zotrvanie fínskeho pretekára, čo by bol od Nemcov krok na istotu. Druhá, omnoho zaujímavejšia možnosť, je príchod Sebastiana Vettela, ktorý po odchode z Maranella stále nemá nového zamestnávateľa a mohol by tak ako nemecký pilot zabojovať v nemeckom tíme o vytúžený piaty titul. Do hry však môže vstúpiť aj tretia možnosť a tou je George Russell. Mladý pilot sa krvopotne snažil v minulej sezóne vytlačiť zo svojho Williamsu čo najviac a jednoznačne by potreboval mať v rukách monopost s lepšími parametrami.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

2021 starts to take shape... who's going where? ? . #F1 #Formula1 #Sainz #Ricciardo

Príspevok, ktorý zdieľa FORMULA 1® (@f1),

Otvorená zostáva aj pozícia dvojky v Red Bulle. Vedenie si jednoznačne dá pozor, aby neohrozilo jednoznačnú pozíciu Verstappena a tak by mohlo staviť na niektorého z juniorských jazdcov. Vylúčené samozrejme nie je ani zotrvanie Alexa Albona, ktorý ak bude podávať stabilné výkony, mohol by si vybojovať dôležitý kontrakt pre rok 2021. V hre sú však aj Pierre Gasly či Daniil Kvjat, ktorí síce už sedeli v monoposte Red Bullu, no nepodávali dostatočné výkony na to, aby v ňom zotrvali. Nového pilota musia hľadať v Renaulte, keďže Ricciardo bude jazdiť za McLaren a popri Oconovi sa tak vytvorilo voľné miesto. To by za určitých okolností mohol zaujať už spomínaný George Russell, pre ktorého by to bola lepšia pozícia akú má teraz, samozrejme za predpokladu, že by nesadol za volant Mercedesu. Sedadlo je zatiaľ prázdne aj pri Perezovi v Racing Pointe, no ten v podstate vlastní otec Lanca Strolla, čo značí, že by sa v tejto stajni nemalo nič vážne udiať.

Veľké otázniky visia nad ďalšími štyrmi tímami. Alfa Romeo zrejme už nebude počítať so službami Kimiho Räikkönena, no u fínskeho veterána jeden nikdy nevie dokedy sa rozhodne svoju kariéru potiahnuť. Jeho terajší tímový kolega Antonio Giovinazzi na sebe musí popracovať, aby si zmluvu pre rok 2021 vybojoval. Čo sa týka tímu AlphaTauri, tam bude jazdecké zloženie závisieť od rozhodnutia Red Bullu. Ak by sa vedenie popredného bojovníka o titul rozhodlo ponechať si Albona, dá sa očakávať, že v juniorke zostanú Gasly a Kvjat. Poriadnu zmenu by potreboval Haas, kde si zubami-nechtami držia dvojicu Romain Grosjean - Kevin Magnussen, no už z výkonov americkej stajne je jasné, že prišiel čas na zmenu. Tou by mohol byť po ročnej pauze napríklad Nico Hülkenberg, ktorý by mohol utvoriť dvojicu s aktuálnym testovacím jazdcom Pietrom Fittipaldim, vnukom slávneho Emersona Fittipaldiho. Williams si zrejme pre rok 2021 ponechá Nicholasa Latifiho, keďže ten ešte nedostal šancu naplno ukázať svoje schopnosti. K nemu by mohol možno trošku prekvapivo zasadnúť Brit Jack Aitken, ktorý aktuálne pôsobí v F2, no otvorený je aj variant s Valtterim Bottasom v prípade jeho odchodu z Mercedesu.

Potenciálne zloženie tímov F1 pre rok 2021:
Mercedes - Lewis Hamilton, Sebastian Vettel
Ferrari - Charles Leclerc, Carlos Sainz
Red Bull - Max Verstappen, Alex Albon
McLaren - Daniel Ricciardo, Lando Norris
Renault - Esteban Ocon, George Russell
Racing Point - Sergio Perez, Lance Stroll
Alfa Romeo - Kevin Magnussen, Callum Ilott
AlphaTauri - Pierre Gasly, Daniil Kvjat
Haas - Nico Hülkenberg, Pietro Fittipaldi
Williams - Valtteri Bottas, Nicholas Latifi

Tomáš Horváth

Tomáš Horváth

Viac článkov od autora