Novinky - 16.06.2020 11:43

Úmrtí na Dakare bude menej, pomôcť má osvedčená vesta z Moto GP

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Púštne motoristické dobrodružstvo s názvom Rely Dakar bude mať na začiatku januára novú podobu. Opäť sa síce uskutoční v Saudskej Arábii, avšak všetky merané úseky zmenili svoju lokalitu. Pretekári prejdú púšťou, zavítajú aj k pobrežiu Červeného mora, ale štart 3. januára aj cieľ 15. januára je lokalizovaný v Džidde, čo je druhé najväčšie mesto krajiny, najvýznamnejší prístav a zároveň centrum regiónu Mekka. Dôvodom zmeny trasy bola snaha vyťažiť maximálny potenciál "Krajina je taká veľká, že sme museli zopakovať len 50 až 100 kilometrov z tohto roka. Každá etapa bude mixom rôznych zložiek s dunami, technickými pasážami aj rýchlymi časťami," zhrnul šéf podujatia David Castera pri štvrtkovom zverejnení trasy.

Metropola Senegalu, figurujúca v názve, tak nebude súčasťou trasy už štrnásty rok. Naposledy sa tak stalo ešte v roku 2007, následne mala história podujatia ročnú prestávku, vrátila sa desiatimi ročníkmi na juhoamerickej pôde a na začiatku aktuálneho desaťročia ju premiérovo zastrešil Arabský polostrov. Noviniek sa dočká aj bezpečnosť jazdcov. Minulý rok prišla o život dvojica motocyklistov Edwin Straver a Paulo Goncalves. V edícii 2021 sa zaviedli pravidelnejšie výmeny pneumatík, nutnosť dodržať ich jednu značku, úseky, vyhodnotené ako rizikové, prešli znížením maximálnej povolenej rýchlosti na 90 kilometrov za hodinu a označené boli ako "pomalé zóny" a zavedú sa špeciálne zvukové signály, ktoré budú informovať o akomkoľvek nebezpečenstve na trati alebo v jej blízkosti. Ich testovanie je naplánované na marockú rely, ktorá bolo preplánovaná z marca na október.

Jazdci na motorkách budú navyše vystužení špeciálnymi airbagovými vestami. Na ich vývoji a vylepšovaní sa pracuje už dlhší čas a ešte pred samotným januárovým štartom plánujú organizátori niekoľko stretnutí s výrobcom o doladení detailov. Pôjde pritom o pomerne rýchly proces, nakoľko táto novinka už bola zavedená v rámci Moto GP. Preukázateľne pritom znížila následky mimoriadne nebezpečných pádov vo vysokej rýchlosti a od roku 2018 je povinnou výbavou pretekára. Využívané sú aj jazdcami na koňoch a pred časom sa dostali na trh pre každodenných motorkárov. Nejde však o lacnú záležitosť a ich cena vychádza na 700 eur.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora