Novinky - 05.07.2020 16:45

VC Rakúska: Fantastické preteky na úvod! Triumfoval Bottas

Tomáš Horváth Autor: Tomáš Horváth | Zdroj: Huste.tv

Veľká cena Rakúska bola úvodným podujatím novej sezóny Formuly 1. Úvod sezóny vyšiel najlepšie Valtterimu Bottasovi, ktorý získal úvodné víťazstvo aktuálneho ročníka. Fantastické preteky vyvrcholili v samom závere, kedy sa toho udialo viac než dosť. Veľkú cenu Rakúska napokon dokončilo len jedenásť pilotov.

Najlepšiu pozíciu na štarte mal Fín Valtteri Bottas, ktorý si včera vybojoval pole position. Pôvodne druhý Lewis Hamilton dostal tesne pred začiatkom pretekov penalizáciu troch miest na štarte za neuposlúchnutie žltých vlajok v sobotnej kvalifikácii a tak po boku Bottasa odštartoval Max Verstappen. Úvod pretekov sa niesol v pokojnom štýle. V jedenástom kole však zaznamenal technické problémy práve Holanďan Verstappen, ktorý tak musel nútene zo závodu odstúpiť. Problémy s monopostami zaznamenali aj ďalšie tímy. Postupne odstúpili Daniel Ricciardo na Renaulte, Lance Stroll na Racing Pointe, obaja piloti Haasu, George Russell na Williamse a Kimi Räikkönen na Alfe Romeo.

Cesta za víťazstvom sa tak výrazne otvorila obom Mercedesom. Obaja piloti nemeckej stajne viedli poväčšinu pretekov a čakalo sa tak už len na konečný verdikt toho, kto sa stane prvým víťazom Veľkej ceny v sezóne. Dlhodobým lídrom bol počas úvodného podujatia sezóny Bottas, avšak po niekoľkých výjazdoch safety caru zacítil šancu na skvelý výsledok aj mladý Alex Albon na Red Bulle. Práve on sa dostal do kontaktu s Hamiltonom a dostal sa do hodín, kvôli ktorým sa prepadol na chvost priebežného poradia. Naopak pilot Mercedesu dostal za tento súboj päťsekundovú penalizáciu, čo značne narušilo plány nemeckého tímu. Celkom nenápadne sa navyše zozadu priblížil Charles Leclerc na Ferrari, ktorý vyťažil z minima maximum a pripísal si prvé pódium v sezóne po štarte zo siedmeho miesta.

Zdroj: sita


​Víťazom Veľkej ceny Rakúska sa napokon stal Valtteri Bottas, ktorý sa stal lídrom šampionátu. Druhý napokon skončil Charles Leclerc na Ferrari po nenápadnej jazde počas celých pretekov. Historicky prvé pódiové umiestnenie zaznamenal Lando Norris na McLarene a to kvôli Hamiltonovej penalizácii. Britský pilot Mercedesu napokon obsadil až štvrtú priečku a musí sa tak uspokojiť s dvanástimi bodmi do celkového rebríčka. Ďalšie preteky sa uskutočnia už o týždeň, opäť na okruhu v Rakúsku, avšak s názvom Veľká cena Štajerska.

Veľká cena Rakúska F1, výsledky:
1. Valtteri Bottas (Mercedes)
2. Charles Leclerc (Ferrari) +2.700
3. Lando Norris (McLaren) +5.491
4. Lewis Hamilton (Mercedes) +5.689
5. Carlos Sainz (McLaren) +8.903
6. Sergio Perez (Racing Point) +15.092
7. Pierre Gasly (AlphaTauri) +16.682
8. Esteban Ocon (Renault) +17.456
9. Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) +21.146
10. Sebastian Vettel (Ferrari) +24.545
11. Nicholas Latifi (Williams) +31.650

Tomáš Horváth

Tomáš Horváth

Viac článkov od autora