Novinky - 02.07.2020 09:11

Štartuje nová sezóna Formuly 1. Čo všetko treba vedieť pred začiatkom ročníka?

Tomáš Horváth Autor: Tomáš Horváth | Zdroj: Huste.tv/Instagram

Fanúšikovia kráľovnej motoršportu sa dočkali. Už tento víkend sa totiž začne nová sezóna Formuly 1 a to pretekmi v susednom Rakúsku. Do akcie sa tak opäť dostanú všetci piloti jednotlivých tímov a po viac ako polročnej prestávke si to rozdajú na trati. Obhajcom titulu jednotlivcov je Lewis Hamilton, kým pohár konštruktérov obhajuje Mercedes.

Práve Hamilton bude spoločne so svojim tímom najväčším favoritom na obhajobu majstrovského titulu. Celkovo ich získal už šesť a ďalším sa tak môže vyrovnať legendárnemu Michaelovi Schumacherovi. Radosť mu však budú chcieť prekaziť hneď niekoľkí piloti. Na čele tohto zoznamu bol dlho Sebastian Vettel, ktorý absolvuje svoju poslednú sezónu vo farbách Ferrari. Od sezóny 2021 ho nahradí Španiel Carlos Sainz, ktorý odjazdí aktuálnu sezónu vo farbách McLarenu po boku Landa Norrisa. Bude teda zaujímavé sledovať, ako sa Vettel vysporiada s poslednou šancou niečo v talianskom tíme dokázať. Ďalším na zozname je jednoznačne Charles Leclerc, ktorý vo svojej premiérovej sezóne vo Ferrari podával skvelé výkony a podľa mnohých zaslúžene vytlačil Vettela z pozície jednotky v tíme.

Do boja o majstrovský titul bude chcieť rozhodne prehovoriť aj Max Verstappen na Red Bulle, ktorému by mohli sedieť práve prvé dve Veľké ceny usporiadané v Rakúsku. Zabúdať nemôžeme ani na Hamiltonovho tímového kolegu Valtteriho Bottasa. Fínsky pilot však bude pod ohromným tlakom a navyše nemá zmluvu pre rok 2021 a svoje miesto v Mercedese by určite nerád stratil. Na ceste za ďalším titulom sa nemecká stajňa rozhodla zmeniť lakovanie svojho monopostu a tak si fanúšikovia budú musieť zvykať na novú farbu auta, v ktorom sa po trati budú preháňať Hamilton s Bottasom. Čo sa týka personálnych zmien, tie sa pre novú sezónu tykajú len Williamsu a Renaultu. Tím, ktorý je na pokraji krachu vstúpi do ročníka s dvojicou George Russell - Nicholas Latifi, zatiaľ čo Nica Hülkenberga vymení v žltom monoposte Esteban Ocon. Na trati sa tiež objaví pre niektorých nový tím - Alpha Tauri. Vedzte však, že ide o doterajšie Toro Rosso, ktoré sa rozhodlo urobiť radikálnu zmenu.

Prejdime ale ku kalendáru. Ak ste naozaj formulový fanatik, nerobte si počas nedeľných popoludní v lete program. Kolotoč pretekov sa totiž rozbehne už túto nedeľu v Rakúsku a pokračovať bude aj v najbližších dvoch víkendoch. 12. júla sa uskutoční Veľká cena Štajerska a 19. júla sa tímy presunú do Maďarska. Nasledovať bude týždňová pauza a potom opäť tri preteky v troch týždňoch. V nedeľu 2. augusta to bude Veľká cena Veľkej Británie a o týždeň na to na rovnakom okruhu Veľká cena pri príležitosti sedemdesiateho výročia Formuly 1. Trojtýždňový program zavŕšia preteky v Španielsku a to 16. augusta. Posledné dve podujatia, ktorých termín a miesto konania aktuálne poznáme sa uskutočnia 30. augusta, resp. 6. septembra. Pôjde o Veľké ceny v Belgicku a Taliansku. Predstavitelia F1 by však čoskoro mali oznámiť aj ďalší program, ktorý bude nasledovať práve po pretekoch v Monze. V hre sú rôzne okruhy, no závisieť bude aj od situácie s koronavírusom.

Tomáš Horváth

Tomáš Horváth

Viac článkov od autora