Novinky - 07.09.2020 19:33

Gasly prelomil viac ako sedemročné čakanie tímov druhého sledu

Tomáš Horváth Autor: Tomáš Horváth | Zdroj: Huste.tv/Youtube

Nečakaným víťazom uplynulej Veľkej ceny Talianska sa stal francúzsky pretekár Pierre Gasly. Jazdec tímu AlphaTauri profitoval z nepredvídateľných okolností a raduje sa tak z historicky prvého víťazstva v seriáli Formuly 1. Týmto výkonom však nielenže šokoval motoršportovú verejnosť, ale prerušil tak ťaženie troch aktuálne najúspešnejších tímov.

Presne 146 pretekov totiž trvala séria trojice Mercedes, Red Bull a Ferrari. Práve tieto tri tímy si delili víťazstvá v jednotlivých pretekoch od marca 2013 až do poslednej nedele. Trvalo teda viac ako sedem rokov, kým niektorý z tímov dokázal toto čakanie prelomiť. Posledným víťazom pretekov pred veľkou trojkou bol v marci 2013 Lotus, keď v úvodnej Veľkej cene Austrálie vtedajšieho ročníka uspel Kimi Räikkönen.

Odvtedy však bola nastolená éra troch formulových gigantov. Mercedes, Red Bull a Ferrari si podelili 146 víťazstiev v rade a dominovali tomuto športu. V aktuálnej sezóne z elity vypadlo Ferrari, ktoré sa trápi, čo podčiarkli aj vypadnutia oboch monopostov na okruhu v Monze. Gasly tak využil okolnosti a vzal osud do svojich rúk. Víťazstvom a ziskom 25 bodov sa posunul v celkovom poradí na ôsme miesto. Jeho tím AlphaTauri sa v pohári konštruktérov nachádza na siedmom mieste aj za trápiacim sa Ferrari.

Tomáš Horváth

Tomáš Horváth

Viac článkov od autora