Novinky - 06.01.2021 15:32

Svitko si v maratóne vylepšil pozíciu

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: huste.tv/sita

Slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko obsadil v stredajšej 4. etape na Rely Dakar 2021 v Saudskej Arábii deviatu priečku a v celkovom poradí poskočil o jedno miesto na 13. pozíciu. ďalší dvaja Slováci v štartom poli skončili až v siedmej desiatke - Erik Vlčák na 61. a Martin Benko na 62. stupienku. 

V stredu sa v súťaži motocyklov najviac darilo Španielovi Joanovi Barredovi, ktorý po triumfe v pondelkovej 2. etape v utorok prišiel o poste celkového lídra. Barreda v stredu zvíťazil s náskokom 5:57 min pred Rossom Branchom z africkej Botswany, tretí skončil Austrálčan Daniel Sanders (+6:09 min).

Na pozíciu lídra priebežnej klasifikácie sa prepracoval Francúz Xavier de Soultrait, ktorého v stredu klasifikovali na 5. pozícii s odstupom 7:19 min na víťaza. De Soultrait vedie s náskokom pätnástich sekúnd pred Barredom, tretí je aktuálne Argentínčan Kevin Benavides (+3:24 min). Štefan Svitko, ktorý v stredu finišoval s odstupom 8:46 min za Barredom, zaostáva za vedúcim Francúzom o 12:49 min. Martinovi Benkovi patrí v priebežnej klasifikácii 54. miesto (+4:57:40 h) a Erikovi Vlčákovi 61. pozícia (+5:57:28).

Zaujímavosťou je, že v súťaži motocyklov na Dakare 2021 sa mení líder celkového poradia po každej etape. Po prológu viedol Američan Ricky Brabec, po 1. etape Austrálčan Toby Price, po ňom Španiel Barreda a v stredu o post lídra prišiel Američan Skyler Howes.

Už v utorok 38-ročný jazdec Slovnaft Rally Teamu Štefan Svitko komentoval: "Mieša sa to každý deň." A jeho slová sa potvrdili aj o deň neskôr, keď pretekári absolvovali 813 km so štartom vo Wadi ad-Dawasir a cieľom v hlavnom meste krajiny Rijáde. Jazdci dovedna prešli 337 km meraných úsekov. Stredajšia etapa bola vôbec najdlhšia v tohtoročnej edícii Dakaru.

V súťaži automobilov rovnako ako v utorok aj v stredajšej 4. etape triumfoval trojnásobný víťaz tohto podujatia Katarčan Nasser Al-Attiyah, lídrom hodnotenia však s náskokom 4:58 min zostal Francúz Stéphane Peterhansel. V súťaži štvorkoliek je po strede lídrom Argentínčan Nicolas Cavigliasso, ktorý na čele vystriedal Čiľana Giovanniho Enrica.

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora