Novinky - 21.03.2021 20:53

Saudská Arábia predstavila prekrásny mestský okruh F1

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/Twitter

Pretekať sa bude za tmy, pôjde o najdlhší a najrýchlejší mestský okruh, na ktorom sa kedy Formula 1 premávala, hoci má až 27 zákrut. Saudská Arábia slávnostne predstavila trať, ktorá bude súčasťou budúcej sezóny "kráľovnej motošportu" a premiérový podnik sa na nej bude jazdiť 5. decembra. 6175 metrov dlhú trať navrhol nemecký inžinier Hermann Tilke. Priemerná rýchlosť pritom má byť 250 kilometrov za hodinu, najvyššia dosiahnuteľná cez tristo.

Situovaný je v meste Džidda, na západnom pobreží Arabského polostrova pri Červenom mori. S veľkou pravdepodobnosťou sa na tomto okruhu bude pretekať len raz, kým je ešte permanentný okruh vo výstavbe. "Poctivo sme pracovali s tímom dizajnérov na každom detaile, ktorý poskytne strhujúce súboje koleso na koleso a ich zvládnutie bude výzvou pre všetkých pilotov. Dizajn ponúka to najlepšie z moderného mestského okruhu, no zároveň dostatok rýchlych úsekov s možnosťami na predbiehanie," povedal médiám pri predstavení výkonný riaditeľ F1 Ross Brawn.

Ani výstavba tohto arabského športoviska sa nezaobišla bez problémov s potláčaním ľudských práv v krajine. Tej sa, podľa kritikov, dlhodobo darí tieto problémy zastierať veľkolepou aktivitou na športovej scéne a prostredníctvom športu sa v očiach verejnosti "čistí". Čelní predstavitelia tamojšieho motorizmu však s nadšením hovoria o veľkom dni pre krajinu, motošport a aj samotnú Formulu 1. Aj tento krok je ďalším z mnohých nedávnych dôkazov, aké skvelé podmienky dokážu vo veľkom v krajine pripravovať.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora