Novinky - 21.04.2021 18:49

Slovenský tím sa premiérovo chystá na svetový šampionát FIA

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Slovenský tím ARC Bratislava má pred sebou najväčšiu výzvu doterajšieho pôsobenia vo svete motorizmu. Štartovať bude na svetovom šampionáte vytrvalostných pretekov automobilov 2021, ktoré patria medzi päť podujatí, priamo spadajúcich pod Medzinárodnú automobilovú federáciu (FIA). Vôbec prvý raz v histórii sa na FIA WEC po boku Ferrari, Porsche či Aston Martin predstaví slovenský tím, ktorý bude mať medzinárodné zloženie jazdcov. Súčasťou tohto seriálu je aj čerešnička v podobe 24-hodinového závodu v Le Mans, ktorý je tento rok naplánovaný na 21. až 22. augusta. Celkovo bude v kalendári pre rok 2021 šesť podujatí. Po viacerých zásahoch pandémie a posunoch bude úvodný závod v belgickom Spa v prvý májový víkend. Súčasťou programu je aj okruh v talianskej Monze, japonská Šizuoka či bahrajnský Sachir.

Seriál je vrcholom kariéry aj pre slovenskú motoristickú legendu Mira Konôpku, ktorý označuje svetový šampionát FIA za vrchol svojej kariéry a zároveň maximum, ktoré vie v súčasnosti slovenský motošport dosiahnuť. ARC Bratislava pre účasť na tomto fóre vynechá Veľkú cenu Slovenska, pričom aj na Slovakiaringu patril roky medzi stálice. Na šampionát sa kvalifikoval napriek tomu, že účinkovanie na Ázijskom Le Mans nehodnotí vôbec pozitívne. Závod, premiérovo konaný v Spojených arabských emirátoch, sprevádzali viaceré technické problémy, no i tak dokázali jazdci nazbierať dostatok bodov na kvalifikáciu.

​Na samotnom 24h Le Mans, vrchole tohto seriálu, sa slovenský tím nepredvedie premiérovo. Najúspešnejším Konôpkovým účinkovaním bolo celkové 24. miesto v roku 2010. Tohtoročné ambície však nie sú prehnané. V roku 2019 pre kolíziu ARC Bratislava preteky nedokončil a v nasledujúcom roku mu účasť zamedzil Covid. Slovenského pretekára majú doplniť anglickí jazdci, vrátane jedného veľmi zvučného mena, populárneho Brita Olivera Webba. Ten je šampiónom European Le Mans Series 2014. V Belgicku však štartovať nebude pre iné pracovné povinnosti. O príprave na vrcholné podujatie, ambíciách aj okolnostiach sme sa priamo v sídle ARC Bratislava rozprávali s Mirom Konôpkom.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora