Auto-moto - 30.04.2021 14:51

Tri veľké ceny F1 bez kvalifikácie, nahradí ich šprint

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/sita

Sezóna Formuly 1 už odštartovala, výsledky prvých dvoch veľkých cien sú zaznamenané a čaká nás tretia. Napriek tomu sa vedeniu seriálu podarilo do aktuálneho ročníka zakomponovať jednu zaujímavú novinku, a to po odsúhlasení všetkých desiatich zúčastnených stajní. Tešiť sa môžeme na 100-kilometrový šprint, ktorý na niektorých konkrétnych okruhoch nahradí kvalifikáciu. Premiérovo by sa tento model mal ukázať 17. júla.

Novinka bude aplikovaná na dvoch európskych veľkých cenách a jednej juhoamerickej. Konkrétne pôjde o júlovú zastávku v britskom Silverstone, septembrovú v talianskej Monze a o novembrový brazílsky Interlagos. Postavenie jednotlivých pilotov v štartovom poli nedeľného závodu tak nebude záležať od sobotnej kvalifikácie, ako sme zvyknutí, ale určia ho časy zo šprintu.

"Veľmi rád vidím, že F1 hľadá nové cestičky, ako ešte viac osloviť fanúšikov a rozšíriť súťažný víkend prostredníctvom konceptu kvalifikačného šprintu," potešil sa z nápadu prezident FIA Jean Todt. O väčšiu atraktivitu stokilometrového šprintu sa má postarať aj fakt, že sa v ňom budú dať získať body. Víťaz jeho hodnotenia si ich pripíše tri, pilot s druhým najlepším časom dva a jeden bodík sa ujde aj tretiemu v poradí. Oproti 25 bodom za víťazstvo samotnej veľkej ceny sú to samozrejme "drobné", ale stále viac ako z nebodovanej kvalifikácie.