Auto-moto - 04.05.2021 15:21

Sklamanie v slovenskom tíme. V prvých pretekoch WEC ani neodštartoval

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/youtube

Očakávaná premiéra slovenského tímu ARC Bratislava na vytrvalostných pretekoch automobilov FIA WEC sa neuskutočnila. Tím okolo skúseného Mira Konôpku, ktorý mal byť pri šesťhodinovke v belgickom Spa prvým šoférom, nemohol vyštartovať pre vážne technické problémy na vozidle. Tie boli odhalené len krátko pred štartom prvých pretekov sezóny, a to po týždni poctivého a intenzívneho testovania. "Beriem to tak, ako to je a viac k tomu neviem povedať," skleslo skonštatoval skúsený slovenský pretekár.

Okruh na východe Belgicka je prvou z deviatich zastávok prestížneho motoristického seriálu, ktorý spadá pod Svetovú automobilovú federáciu. Napriek veľkým očakávaniam slovenského fanúšika sa však v prvý májový víkend uskutočnil bez bratislavského ARC. Už pri presune na štartový rošt zacítil Konôpka vo svojom kokpite Ligieru JSP217 Gibson silný zápach benzínu, pre ktorý zamieril do boxov. Mechanici zistili, že palivo silno uniká do priestoru jazdca a štart vyhodnotili ako nebezpečný. Keďže sa problém nepodarilo promptne odstrániť, tím neštartoval a Angličania Darren Burke s Thomasom Jacksonom si ani neobliekali jazdecké overaly.

"Toto je tá tienistá stránka motošportu. Týždeň sme tu, testujeme, pohybovali sme sa medzi 13. až 17. miestom 37-členneho štartového poľa, pripravujeme sa a po ceste na štartový rošt nám začne unikať palivo do kokpitu," cituje tlačová správa najskúsenejšieho slovenského jazdca, ktorý samotný šampionát opisoval ako vrchol, ktorý môže slovenský motošport dosiahnuť. Náladu si tím môžu zlepšiť v polovici júna, kedy je na programe krúženie po portugalskom Algarve. V triede LMP2 belgický závod ovládol americký tím United Autosports.