Auto-moto - 07.06.2021 12:11

Pódium bez Hamiltona a Verstappena s mnohými podobnosťami

Tomáš Horváth Autor: Tomáš Horváth, Tomáš Magáth | Zdroj: Huste.tv

Formula 1 má za sebou poriadne divoký víkend. Množstvo nehôd v tréningoch a kvalifikácii napokon prekonali samotné preteky, v ktorých zaujal najmä strhujúci záver. Najskôr praskla pneumatika Lanceovi Strollovi na Aston Martine, pričom neskôr na rovnaký problém doplatil aj vedúci Max Verstappen na Red Bulle. Po reštarte pretekov mohol zvíťaziť Lewis Hamilton so svojim Mercedesom, no ani to sa napokon nepodarilo.

Z celej situácie najviac vyťažil Sergio Perez, ktorý zvíťazil po druhýkrát v kariére a zhodou okolností opäť pri neúčasti Hamiltona a Verstappena na pódiu. Svoj premiérový triumf v F1 totiž Mexičan zaznamenal na konci minulej sezóny, keď ešte v tíme Racing Point ovládol Veľkú cenu Sachiru. Vtedy sedemnásobný šampión neštartoval kvôli pozitívnemu testu na koronavírus a Holanďan vypadol hneď v prvom kole. Práve tieto preteky boli do včerajšieho popoludnia posledné bez umiestnenia Hamiltona či Verstappena v prvej trojke.

Na konci minulého roka robili Perezovi spoločnosť na pódiu Francúz Esteban Ocon na Renaulte a Kanaďan Lance Stroll na Racing Pointe. Včerajšia Veľká cena Azerbajdžanu priam zázračne pripomína toto poradie, a to napriek tomu, že medzi trojicou najlepších neboli Ocon ani Stroll. Druhý totiž skončil Sebastian Vettel so svojim Aston Martinom, a teda nástupcom vtedajšieho Racing Pointu. Tretí skončil Pierre Gasly, čiže taktiež francúzsky pilot. Množstvo náhod podčiarkuje aj fakt, že aj v novembri 2020 štartoval Perez hlboko z poľa, konkrétne z piatej pozície. Včera sa vydal na boj za prvenstvom zo šiesteho miesta.

Ziskom 25 bodov sa mexický pilot v službách Red Bullu posunul na celkovú tretiu pozíciu v poradí jednotlivcov. Na čele zostal jeho tímový kolega Max Verstappen so štvorbodovým náskokom pred Lewisom Hamiltonom, ktorý nevyužil šancu dostať sa späť do čela šampionátu. Po reštarte pretekov totiž nedobrzdil do prvej zákruty, pričom stratil šancu čo i len bodovať. Náskok Holanďana tak môže doháňať najbližšie o dva týždne, kedy je na programe Veľká cena Francúzska.

Tomáš Horváth

Tomáš Horváth

Viac článkov od autora
Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora