Auto-moto - 14.06.2021 08:23

Rusko háji veľkú cenu F1. Odmenou je oslobodenie od daní

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/sita

Usporadúvanie veľkej ceny Formuly 1 je veľkou prestížou a záujem o kráľovnú motošportu majú viaceré svetové mocnosti. O tú svoju rozhodne nechce prísť ani Rusko a jeho prezident preto organizátorom ponúka veľký benefit. Podieľanie sa na príprave okruhu v Soči pre potreby F1 bude zárukou oslobodenia od platenia daní, a to minimálne do decembra 2025. Tým chce Vladimir Putin zaistiť, aby sa v čiernomorskom letovisku pretekalo pravidelne a dlhodobo. Samotné mesto pritom si pritom sám veľmi obľúbil. V roku 2014 intenzívne loboval za olympijské hry v ňom a na miestnom ľade sa okrem niekoľkých prestížnych turnajov hrá aj každoročná hokejová exhibícia s jeho účasťou.

Hlava Ruskej federácia sa pritom pravidelne Veľkej ceny Ruska zúčastňuje. Minulý rok na nej po druhý raz triumfoval Fín Valtteri Bottas, pred ním rovnako dvakrát do cieľa dorazil prvý Lewis Hamilton. Tento rok bude mať F1 svoju zastávku v Sochi Autodrome, respektíve na Sochi Olympic Park Circuit, 24. až 26. septembra a ide o jeden z 21 okruhov, na ktorom sa najväčšie hviezdy tejto scény pretekajú. Putinov ústretový krok voči organizátorom ruskej veľkej ceny bol očakávaný. Dane totiž nemuseli platiť ani doteraz, no jeho úradné rozhodnutie platilo len do konca minulého kalendárneho roka.

Soči pritom v očiach mnohých priaznivcov rozhodne nepatrí medzi atraktívne okruhy. Obsahuje veľmi málo vyslovene atraktívnych úsekov a aj málo priestoru na predbiehanie. Viackrát sa preto špekulovalo o tom, že by v rámci Ruska mohla nájsť Formula 1 svoju zastávku v inom meste a horúcim kandidátom mal byť Petrohrad. O vynechaní Ruska z programu sa pritom nediskutuje, hoci už teraz je zrejmé, že počet veľkých cien bude narastať. Rok 2021 na scénu priniesol Saudskú Arábiu, budúci rok pribudne Veľká cena Miami a v štádiu intenzívnych príprav je aj zaradenie pretekov vo Vietname.