Auto-moto - 14.06.2021 18:27

Grosjeanov monopost po siedmich mesiacoch opäť horel

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/Twitter

Všetkým fanúšikom motorizmu v novembri zatrnulo, keď sledovali Veľkú cenu Bahrajnu F1 a monopost Francúza Romaina Grosjeana zachvátili plamene. Rodák zo švajčiarskej Ženevy sa však traumy z hrozivého zážitku rýchlo zbavil a preteká opäť. Je súčasťou závodu amerických formúl IndyCar, ktorý píše svoju históriu od 90. rokov a zastrešuje štyri závodné seriály. Bývalý pilot Formuly 1 je súčasťou série NTT a na okruhu v Detroite si čiastočne oživil nepekné spomienky. Sám je však s nimi viac ako vysporiadaný a zachoval sa neuveriteľne hrdinsky.

Počas závodu začali horieť brzdy Grosjeanovho vozidla, preto ho odstavil a vystúpil z neho. Ak by bežal do bezpečia, nik by mu nemohol absolútne nič vyčítať a šlo by o pochopiteľné konanie. On si však spoza bariér vyzdvihol hasiaci prístroj a bol prvý, kto sa snažil oheň z monopostu dostať pod kontrolu. O pár sekúnd pri ňom bolo aj vozidlo s lepšie vybavenými hasičmi a problém spoločnými silami vyriešili. Samotný 35-ročný pretekár na sociálnych sieťach následne pózoval v tričku detroitského hasičského zboru.

V tomto prípade nešlo o takú drámu, ako v spomenutom Bahrajne. Sám vtedy hovoril, že myslel na svoje deti, pre ktoré musí spomedzi šľahajúcich plameňov vyjsť. Jeho láska k motorizmu je však prisilná a ani táto skúsenosť ho neprinútila ukončiť kariéru. Okrem seriálu F1 má skúsenosti aj z automobilových 24-hodinových pretekov v Le Mans a svojho času ovládol seriál európskej Formuly 3 či ázijskej série GP2. Na vysoké méty hľadí aj na severoamerických závodiskách, pričom ukazuje, že je mužom činu a má zmysel pre humor aj v ťažkých situáciách.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora