Auto-moto - 15.07.2021 15:33

Formula 1 testuje novinku. Premiéru bude mať už tento víkend

Tomáš Horváth Autor: Tomáš Horváth | Zdroj: Huste.tv/Instagram

Už tento víkend počas Veľkej ceny Veľkej Británie otestuje Formula 1 špecifickú novinku. Nepôjde totiž o klasický pretekársky víkend, ktorý bežne pozostáva z troch tréningov, kvalifikácie a samotných pretekov. Tentokrát sa formát zmení a pribudne šprint, pričom výrazne upraví podobu celého víkendu.

Program Veľkej ceny sa začne tradične v piatok. Po prvom tréningu však bude nasledovať kvalifikácia, ako ju poznáme zo soboty počas bežného víkendu. Tentokrát ale neurčí poradie, v ktorom budú jazdci štartovať do pretekov, no určí štartovací rošt šprintu. Ten prebehne v sobotu podvečer, pričom predchádzať mu bude druhý tréning. Nedeľný program sa výrazne meniť nebude, avšak poradie, v ktorom pretekári vyštartujú určia výsledky sobotného šprintu.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa FORMULA 1® (@f1)

Víťaz šprintu získa tri body do celkového poradia. Druhý pilot dva a tretí si pripíše jeden bod. Celkové trvanie týchto pretekov bude 100 kilometrov, čo na okruhu Silverstone predstavuje 17 kôl. Šprint by tak mal trvať zhruba 25-30 minút, pričom nie je povinná zastávka v boxoch. Nedeľné preteky sa následne pôjdu klasickým formátom na vopred vypísaný počet kôl. Rovnaké bude aj bodové ohodnotenie jazdcov na prvých desiatich priečkach. Vedenie Formuly 1 si od tohto projektu sľubuje oživenie pretekárskych víkendov, a preto sa tento formát využije aj neskôr v Taliansku a Brazílii.

Tomáš Horváth

Tomáš Horváth

Viac článkov od autora