Novinky - 23.08.2021 12:09

ARC Bratislava úspešne absolvoval 24h Le Mans. Štvrtý triumf Toyoty v rade

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv

Prestížne vytrvalostné 24-hodinové preteky v Le Mans napísali svoju 88. kapitolu a štvrtý rok po sebe ich ovládla Toyota. Japonský výrobca bral prvé dve miesta, pričom víťazná partia v zložení Kamui Kobajaši, Mike Conway a Jose Maria Lopez absolvovala 371 kôl s viac ako päťtisíc najazdenými kilometrami. Vo veľkej konkurencii sa nestratil ani jediný slovenský tím ARC Bratislava, ktorý obsadil celkové 24. miesto zo 61 posádok a vo svojej triede LMP2 bral výbornú pätnástu priečku.

Farby ARC premiérovo hájil po boku ikonického Miroslava Konôpku aj jeho syn Matej Konôpka. Za volantom Oreca 07-Gibson sa striedali s Britom Oliverom Jamesom Webbom. Okruh v Le Mans je dlhý 13,6 kilometra a fatálne následky môže mať aj minimálna chyba. O tom sa slovenský tím presvedčil v roku 2019, kedy preteky pre kolíziu nedokončil. Posilnená zostava sa tento rok premiérovo zúčastnila celého seriálu Svetového šampionátu FIA, v ktorých je 24-hodinovka na severozápade Francúzska povestnou čerešničkou.

ARC Bratislava tak vyrovnal svoje doteraz najlepšie celkové umiestnenie. To zajazdil v roku 2010. Prestížne preteky po boku automobiliek ako Ferrari, Porsche či Aston Martin neabsolvoval prvý raz, no na trati dal na sebe poznať veľkú chuť a odhodlanie po dvoch nešťastných ročníkoch. Po spomenutom roku 2019 totiž nasledoval covidový rok 2020, počas ktorého sa preteky nekonali. Najlepšiu päťku v cieli po dvoch zástupcoch tímu Toyota Gazoo Racing dopĺňal francúzsky Alpine Elf Matmut a dva tímy amerického Glickenhaus Racing. V triede LMP2 bol najlepší belgický Team WRT.