Novinky - 01.09.2021 16:09

F1 udelila víťazstvo zadarmo: Už sa to nesmie opakovať

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/youtube

Mierna pachuť ostala fanúšikom motorizmu v ústach po nedeľnej formulovej Veľkej cene Belgicka. Tá priniesla kvalifikáciu, potom niečo ako náznak štartu a následne akési administratívne udeľovanie bodov. Že to bolo veľké fiasko a fraška si uvedomuje aj samotné vedenie Formuly 1, ktoré teraz pristúpi ku zmene pravidiel a scenár z Belgicka 20021 sa v žiadnom prípade nesmie zopakovať. Zásadným problémom pritom bolo mimoriadne nepriaznivé počasie, ktoré viackrát odložilo štart hlavných pretekov v Spa a keď sa konečne začalo jazdiť, po necelých dvoch kolách komisári z bezpečnostných dôvodov dianie ukončili a víťazov určili na základe vtedy platného poradia.

Aj s dávkou šťastia sa tak Max Verstappen dočkal šiesteho sezónneho a šestnásteho kariérneho víťazstva a jeho aktuálna strata na Lewisa Hamiltona bola znížená na tri body. Preteky pritom boli v súlade s platnými regulami a jazdcom pripočítali polovičný počet bodov. "Po dvoch pretekoch, v ktorých sme ako tím získali malý počet bodov, bol presne toto výsledok, ktorý sme potrebovali. Je to víťazstvo, ale nie také, aké chcete. Pol hodinu po plánovanom začiatku pretekov som vravel, aby sme išli pretekať, pretože podmienky boli vyhovujúce. Ak by sme začali, mali by sme šancu na víťazstvo, ale potom už bolo naozaj mokro a stále pršalo," povedal novinárom holandský pilot vo farbách Red Bullu.

Kuriózny príbeh na tejto Veľkej cene napísal aj Sergio Pérez, ktorý dostal šmyk už po ceste na štartový rošt a skončil v bariére z pneumatík. Poškodenie monopostu by ho tak zo štartového poľa škrtlo, no odkladaný štart dal mechanikom okolo Mexičana dostatok času na to, aby vozidlo dali dokopy a tak štartoval z boxov. V klasifikácii prvého a jediného odjazdeného kola však obsadil 19. priečku. Najrýchlejšie kolo šlo za Nikitom Mazepinom, lenže ruský pilot sa nezmestil do prvej desiatky poradia a neboli mu tak pripočítané body.