Auto-moto - 12.12.2021 16:44

Najhodnotnejší titul histórie v rukách Verstappena

Zdroj: Huste.tv/Instagram

Posledné preteky, posledné kolo, posledný verdikt komisárov. Záver sezóny Formuly 1 priniesol niečo, čo fanúšikovia tohto športu už dlho nezažili. Max Verstappen a Lewis Hamilton vstupovali do záverečnej Veľkej ceny s rovnakým počtom bodov, čo sa nestalo už viac ako štyridsať rokov. Predikcie boli rôzne, scenárov hneď niekoľko, no ten reálny nepredpovedal zrejme nikto.

Po kvalifikácii na Veľkú cenu Abú Zabí prevládali zmiešané pocity. Verstappen síce získal pole position, no s lepšou stratégiou do pretekov štartoval Hamilton. Vysmiaty Brit tak po sobote tušil, že má karty rozdané o čosi lepšie ako jeho konkurent v boji o majstrovský titul. Ešte spokojnejší mohol byť sedemnásobný šampión po prvej zákrute. Pilotovi Mercedesu vyšiel štart na výbornú a okamžite sa tak dostal na prvú pozíciu. V tom čase mal navrch jednoznačne nemecký tím, ale každý v kútiku duše tušil, že táto sezóna priniesla už toľko zvratov a bolo by takmer nepredstaviteľné, aby sa ďalší nestal dnes.

Prvé zastávky v boxoch veľa nenapovedali, keďže Verstappen síce zamieril k mechanikom ako prvý, no Hamilton len okopíroval jeho stratégiu v najbližšom kole. Do súboja o titul však chcel prehovoriť Holanďanov tímový kolega. Sergio Perez zostal na trati o čosi dlhšie a dostal sa tak do vedenia vo Veľkej cene. Akonáhle sa britský pilot priblížil, začala hrubá defenzíva a spomaľovanie zo strany Mexičana. Verstappen takouto prácou svojho kolegu získal zhruba sedem sekúnd k dobru, no prvenstvo si opäť uchmatol Hamilton. Poradie sa znovu stabilizovalo, avšak ďalšia dramatizácia prišla potom, čo Antonio Giovinazzi odstavil svoj monopost. Nasledoval virtuálny safety car a druhý pit stop holandského pilota, čo rozhorčilo jeho najväčšieho konkurenta. Brit totiž musel začať šetriť svoje pneumatiky, aby vydržal na trati až do konca pretekov. Všetko vyzeralo byť takmer jasné až do 54. kola.

Nicholas Latifi z Williamsu rozbil svoje auto o múr a nasledoval klasický safety car. Tretia zastávka v boxoch pre Verstappena a spŕška nadávok vo vysielačke od Hamiltona. Sedemnásobný majster sveta totiž vedel, že ak sa preteky reštartujú, bude mať za chrbtom Holanďana s o dva stupne mäkšími a tým pádom aj rýchlejšími pneumatikami. Tri kolá pred koncom Veľkej ceny to po verdikte komisárov vyzeralo tak, že Hamilton dovedie svoj Mercedes do cieľa na prvom mieste, no aj tí sa rozhodli prehovoriť do diania a svoje rozhodnutie zmenili. Safety car pred posledným kolom zamieril do boxov a Verstappen mal otvorenú cestu za premiérovým primátom v kráľovnej motoršportu. Tak sa aj stalo. Ukázala sa výhoda mäkších pneumatík, pilot Red Bullu sa dostal do vedenia a uchmatol tak v poslednom kole titul z rúk svojho konkurenta.

Bola to sezóna, na ktorú nikto len tak nezabudne. Sezóna, o ktorej sa bude hovoriť ešte niekoľko desaťročí. Sezóna, ktorá vyvrcholila v poslednom kole posledných pretekov. Už od prvej Veľkej ceny si obaja ašpiranti na titul zarobili na bitku do posledného momentu. Verstappenovo predbehnutie mimo trate v Bahrajne odštartovalo súboj, aký sme nevideli už roky. Boli sme svedkami intenzívnych pretekov, nebezpečných manévrov a taktických bitiek. Všetko mohlo byť inak, ak by Holanďanovi nevybuchla pneumatika v Azerbajdžane. Ak by Brit v rovnakých pretekoch dokázal bodovať. Ak by nedošlo k nehode na okruhu Silverstone, po ktorej Hamilton zvíťazil a Verstappen skončil v nemocnici. Ak by sa pretekalo v belgickom Spa. Ak by pilot Red Bullu nezaparkoval na hlave pilota Mercedesu v Monze. Nebyť svätožiary, mohla byť táto sezóna zapísaná do histórie ako jedna veľká tragédia. Ak by nezapršalo v ruskom Soči. Ak by Hamilton nepredviedol spanilú jazdu v Brazílii a ak by dopadlo v Saudskej Arábii všetko úplne inak. Množstvo ak, o ktorých môžeme už len polemizovať.

O všetkom rozhodla posledná Veľká cena, vďaka ktorej sme spoznali nového šampióna. Jeden fanúšikovský tábor bude hovoriť o nespravodlivom vyvrcholení, ten druhý bude oslavovať a tešiť sa z úspešnej sezóny. Pre šport samotný bude Verstappenov triumf pravdepodobne prospešnejší ako ôsmy titul Hamiltona. Noví fanúšikovia tak nestratia nadšenie a môžu sa už teraz pripravovať na novú sezónu, ktorá odštartuje v marci budúceho roka. Už nikdy to však nebude rovnaké. Pravidlá sa zmenia a s nimi aj všetky monoposty. Do Mercedesu sa posadí obrovský talent George Russell a možno práve on bude novým úhlavným konkurentom Maxa Verstappena. Je ešte o čosi mladší ako Holanďan a má všetky predpoklady na to, aby po boku Lewisa Hamiltona vyrástol a pokračoval v šlapajách svojho slávnejšieho krajana. Sedemnásobný majster sveta neprekonal legendárneho Michaela Schumachera. Zatiaľ. Možno sa mu to už nikdy nepodarí, no je jasné, že budúcnosť Formuly 1 je v dobrých rukách. Russell, Norris, Leclerc, Gasly. To sú mená, ktorým budú patriť nasledujúce roky. Jeden ich konkurent však bude o krok vpred. Max Verstappen je novým majstrom sveta.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa FORMULA 1® (@f1)