Auto-moto - 14.12.2021 17:22

Čo ďalej s Hamiltonom? V hre aj koniec kariéry

Zdroj: Huste.tv

Počas predchádzajúceho víkendu sa skončila azda najdramatickejšia sezóna Formuly 1. Holanďan Max Verstappen získal titul v poslednom kole posledných pretekov a zmaril tak príležitosť Lewisa Hamiltona zaknihovať ôsmu majstrovskú trofej v kariére. Práve Brit od nedeľnej Veľkej ceny mlčí. Nezúčastnil sa mediálnych povinností a žiadne vyjadrenie doposiaľ nezverejnil ani na svojich sociálnych sieťach. Fanúšikovia tak začínajú špekulovať o jeho najbližšej budúcnosti.

Skúsený 36-ročný pilot síce má naďalej platný kontrakt s Mercedesom, ktorý podpísal len v lete tohto roka, no v hre je hneď niekoľko možností. Tou najjednoduchšou je, samozrejme, pokračovanie kariéry v nemeckom tíme. V takomto prípade by sa Hamiltonovo mlčanie dalo objasniť tým, že potrebuje celú situáciu s koncom sezóny 2021 vstrebať a nechce vydať žiadne unáhlené stanovisko. Taktiež môže byť toto ticho spôsobené čakaním na definitívny verdikt o tom, kto bude majstrom sveta. Dva protesty, ktoré Mercedes podal, síce boli zamietnuté, no v hre bolo aj prípadné odvolanie. Nič však nenasvedčuje tomu, že by nemecká stajňa zvolila tento postup, a tak sa v konečných výsledkoch takmer určite nič meniť nebude. Fanúšikovia a odborníci preto prichádzajú s ďalšími možnosťami.

Jednou z nich je aj koniec kariéry. Ten bol považovaný za reálny aj v prípade, že by Brit získal titul a odišiel by tak na vrchole. V situácii, ktorú však prežíva teraz, by taktiež nebolo veľkým prekvapením, ak by sa s kráľovnou motoršportu definitívne rozlúčil. Jeden nečakaný koniec už Mercedes zažil, a to v roku 2016, keď po zisku majstrovského titulu skončil Nico Rosberg. Ak by Hamilton naozaj kariéru ukončil, nastáva otázka, kto by zasadol na jeho miesto. Jedného novica totiž Mercedes mať bude v podobe Georgea Russella. Veľkým otáznikom by však zostalo druhé meno. Tam sa otvára obrovská škála mien. Stajňa okolo Tota Wolffa by mohla staviť na skúsenosti, pričom sa ponúkajú piloti ako Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo či Fernando Alonso. Alebo by to naopak mohol byť niekto z mladších pilotov. Lando Norris, Charles Leclerc či dokonca Pierre Gasly by zrejme nepohŕdli možnosťou spojiť sa s najlepším tímom, čo dokazuje posledných osem titulov v pohári konštruktérov. V skutočnosti sa dá povedať, že by si podobnú šancu nenechal ujsť asi žiaden pretekár. Koho by Mercedes oslovil, ten by s najväčšou pravdepodobnosťou prijal úlohu tímového kolegu Georgea Russella.

Koniec koncov sa však môže vrátiť Hamilton, akého sme ešte nevideli. Namotivovaný ako nikdy predtým s cieľom znemožniť obhajobu titulu Verstappenovi a prekonať rekord Michaela Schumachera v počte majstrovských primátov. S novými monopostami a pravidlami sa síce všetci budú musieť zžiť, no nemecká stajňa už niekoľkokrát ukázala, že dokáže vyvinúť najrýchlejší stroj. Stále sa navyše dá polemizovať nad tým, koľko prostriedkov a síl bude mať Red Bull po tak náročnej sezóne, akú sme mali možnosť sledovať. Odpovede na všetky otázky sa dozvieme pravdepodobne ešte do konca tohto roka. Vzhľadom na záver sezóny nie je vylúčený žiaden scenár a pokojne tak môže každý pilot očakávať telefonát od Tota Wolffa. No, možno s výnimkou Maxa Verstappena a Sergia Pereza.