Basketbal - 07.01.2020 18:26

Fanúšik sa pochytil s trénerom a dostal doživotný dištanc

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/sita

Správanie sa fanúšikov na tribúnach a ich následné disciplinárne riešenie, nie je témou pre našinca neznámou. Pasujú sa s ňou po celom svete a celkom striktne veci poňali v čínskom basketbale. Jeho čelní predstavitelia vyzvali priaznivcov naprieč celou krajinou, aby sa správali tak, aby boli vzorom pre deti a mládež. Nie každý si dal povedať, a tak padali mimoriadne prísne tresty. Jeden z previnilcov sa napríklad na ligový zápas už nikdy nedostane a veľmi prísne sa nazerá aj na hráčov či trénerov, ktorí prekročia isté morálne medze.

Mužstvo Ťiang-su Dragons na svojej palubovke privítalo Liao-ning Flying Leopards, semifinalistu minulej sezóny a zároveň jeden z popredných celkov tohto ročníka. Domáci si však dokázali zarobiť problémy aj bez pričinenia hosťujúceho tábora. Do konfliktu sa dostal tréner Memi Bečirovič, ktorý v minulosti viedol aj slovinskú reprezentáciu, s fanúšikom vlastného klubu. Ten mu rečnil do práce, pustil sa aj do koučovej manželky na tribúne, a to vyvolalo spor. Od Slovinca za to schytal facku, čo emócie ešte znásobilo. Verdikt disciplinárnej komisie je doživotný dištanc pre výtržníka z tribúny a dvojzápasový trest pre Bečiroviča.

Kým vo futbale sa nad vyčíňaním fanúšikov veľakrát len mávne rukou, basketbalový pohľad je iný. Hráčska asociácia v NBA prišla pred sezónou 2019/20 s jednohlasným názorom, že správanie fanúšikov sa zhoršuje a súťaž vyhlásila nulovú toleranciu pre akékoľvek násilné alebo urážlivé správanie v halách. S maximálnou prísnosťou sa nazerá na rasizmus, sexizmus, homofóbiu či urážky rodiny, predovšetkým pri fanúšikoch sediacich hneď pri palubovke. Bez akéhokoľvek zľutovania sa zákazy návštevy športovísk za podobné prejavy počítajú na roky a nie ojedinele padne aj doživotný dištanc. Pokiaľ je na to dôvod, vecou sa zaoberajú aj orgány činné v trestnom konaní pre daný štát.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora