Basketbal - 26.01.2020 09:53

Slovensko sa má dočkať Národného basketbalového centra

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/basketliga.sk

Lepšie časy pre slovenské športové kluby? Kiež by! Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu nedávno zriadilo Fond na podporu športu, v rámci ktorého sa má vo väčšom budovať športová infraštruktúra a modernizovať tá stávajúca. Medzi prvými odvetviami, ktoré dokázali z tejto novinky ťažiť, je basketbal. Bratislavská Eurovia aréna, domovský stánok Interu, pripravil projekt na revitalizáciu haly a od politikov dostal pozitívnu odpoveď. Aréna sa vďaka tomu začne meniť na Národné basketbalové centrum, z ktorého sa bude okrem hlavného mesta tešiť aj celý reprezentačný tím.

Celkovo sa prerozdeľuje až 60 miliónov eur a o dotácie žiadajú športové zväzy, kluby, samosprávy alebo subjekty, ktoré majú športovisko vo vlastníctve respektíve dlhodobom prenájme. Výsledkom toho celého bude, ako inak, zlepšenie podmienok na šport a pohybové aktivity pre všetky vekové kategórie. Slovenská basketbalová asociácia podmienky splnila a ukrojená jej bola čiastka 8,5 milióna eur. Započala tým administratívna cesta za vybavením všetkých povolení a následne majú prísť rekonštrukčné práce, trvajúce tri roky.

Novinku by mohli oceniť aj ostatné športy, ktoré prenájom Športovej haly Pasienky využívali. Okrem zlepšenej vizuálnej stránky sa bude pracovať aj na znížení energetickej náročnosti budovy a vymenené budú aj rozvody. Práve náklady na jej vykúrenie a prípravu na akciu boli dôvodom, prečo väčšinu týždňa zívala prázdnotou. "Pasienky budú spĺňať všetky moderné štandardy, potrebné na organizáciu podujatí Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA). Súčasťou centra bude tréningová hala, kompletné zázemie i ubytovanie internátneho typu," cituje web Basketliga.sk generálneho sekretára SBA Andreja Kuffu. Ruka v ruke s tým má ísť aj ďalšia činnosť, napríklad vybudovanie basketbalovej akadémie s centrom práve v tomto športovisku.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora